Katastrofa se nekoná. Rozvíjející se trhy rekordně rostou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: HerrBerta via Flickr

Země jako Brazílie, Rusko nebo Čína, takzvané rozvíjející se trhy, se v posledních týdnech oklepaly. Dokonce pomohly k růstu globálnímu akciovému indexu FTSE All World equity na 272,5 bodu, což je nejvyšší úroveň od vypuknutí finanční krize před šesti lety. Celosvětový index přidává již sedm obchodních dní v řadě a už mu chybí jen krok (nárůst o 2,6 procenta), aby se posunul na novou rekordní hodnotu všech dob.

Na začátku roku očekávaná katastrofa na emerging markets se nekoná. „A tržní sentiment zůstává pozitivní,“ říká Gary Yau, analytik Crédit Agricole. Akciový index samotných rozvíjejících se trhů MSCI Emerging Markets vystoupal na tříměsíční maximum a v posledních týdnech roste rychleji než americký S&P 500.

Utichající Krym pomohl ruské měně i akciím, které se vrátily na lednové úrovně. Přestože data o čínské ekonomice nebyla příliš dobrá, nakonec uspíšila jednání o reformách, což se líbí investorům. Latinskoamerický akciový index MSCI se tento týden dostal na letošní maximum. Brazilské akcie zažily v březnu nejlepší měsíc za poslední dva roky.

Globální investoři uvítali slova amerického Fedu a jeho šéfky Janet Yellenové, že mimořádný závazek podpořit růst americké ekonomiky nadále trvá. Svým prohlášením pomohla i rozvíjejícím se trhům, které jsou na politiku americké centrální banky velmi citlivé. Jakékoli zdražení peněz americkou centrální bankou totiž znamená masivní odliv kapitálu z těchto zemí. Yellenová uvedla, že není nutné spěchat s utahováním měnových kohoutků. „Pracovní trh je stále slabý,“ dodala.

Analytici na Wall Street vidí možný růst úrokových sazeb začátkem příštího roku. Šlo by o vůbec první zvýšení od začátku finanční krize. Zraky investorů se tak tento pátek budou upírat na měsíční report o míře americké nezaměstnanosti a tvorbě pracovních míst.

Martin Kujal: Na rozvíjející se trhy dojde