Kolaps MF Global zajímá už i FBI

Důsledky bankrotu brokerské společnosti MF Global se začínají stupňovat. Komise pro termínové obchodování s komoditami (CFTC) se rozhodla společnost předvolat a FBI plánuje prošetřit podezření, že firma využívala peníze klientů k vlastním účelům. To by bylo totiž v rozporu se základním pravidlem brokerů oddělit svoje prostředky od vkladů klientů.

V účetnictví newyorské společnosti byly objeveny „nesrovnalosti“ v řádu stovek milionů dolarů těsně před pondělním uchýlením se pod soudní ochranu před věřiteli. Zatím není jisté, kam přibližně 900 milionů dolarů zmizelo. Jednou teorií je, že byly převedeny managementem společnosti, který se snažil dostát marginovým požadavkům vlastních obchodů ve chvíli, kde se situace na trzích rapidně zhoršila. Podle druhé teorie za zmizením stamilionů dolarů může účetní chyba nebo zpoždění v zaúčtování transakcí.

„Zatím nejsme schopni označit míru, jakou firma porušovala pravidla. Soustředíme se na vyšetření okolnostní jejího pádu,“ uvedl šéf CME Group, provozovatele chicagské komoditní burzy, Craig Donohue.

MF Global měla k 31. srpnu na klientských účtech podle údajů regulačních úřadů 7,3 miliardy dolarů. „Jestliže se u jednoho z hlavních nástrojů ochrany klientů objeví takováto díra, vrhne to stín na celý trh,“ řekl agentuře Bloomberg bývalý šéf CFTC Michael Greenberger. „Jsem si jist, že klientům MF Global nyní není zrovna do smíchu a zřejmě zběsile zkoumají svá práva a fakta tohoto případu,“ dodal Greenberger.

MF Global se dostala do potíží kvůli svým sázkám na evropské státní dluhopisy, a stala se tak první americkou obětí dluhové krize eurozóny. Bill Gross, spoluzakladatel investiční společnosti Pimco, která spravuje největší dluhopisový fond světa, uvedl, že se obává, že pád MF Global způsobí další pokles důvěry investorů. „Je dalším dokladem, jak se bankovnictví přesunulo od transferu kapitálu do ziskového podnikání k honbě za návratností kapitálu,“ postěžoval si Gross.

Další neúspěch exšéfa Goldman Sachs

Bankrot MF Global je dalším neúspěchem bývalého šéfa americké investiční banky Goldman Sachs Jona Corzina, který se šéfovského křesla MF Global ujal loni v březnu poté, co neobhájil post guvernéra státu New Jersey. Corzine chtěl z makléřské firmy s dvousetletou tradicí udělat globální investiční banku, která místo makléřského zprostředkovávání burzovních transakcí klientům investuje vlastní prostředky.