Komerční pojišťovny lákají na exkluzivní zdravotní služby

Sály za půl miliardy. Masarykův onkologický ústav
v Brně otevřel nový pavilon se čtyřmi operačními sály a dalším
zázemím. Náklady na jeho vybudování dosáhly 453 milionů korun.

Sály za půl miliardy. Masarykův onkologický ústav v Brně otevřel nový pavilon se čtyřmi operačními sály a dalším zázemím. Náklady na jeho vybudování dosáhly 453 milionů korun. Zdroj: ctk

Vypadá to jako nabídka z luxusního butiku, ovšem se zdravím: hospitalizace na renomovaných klinikách, zajištění druhého lékařského názoru prostřednictvím světové databáze, operace na specializovaných zahraničních pracovištích či nadstandardy VIP. To vše začínají nabízet české pojišťovny.

Například ČSOB Pojišťovna přišla v říjnu s pojistkou, která za zhruba čtyři tisíce korun ročně zajistí pacientovi zahraniční léčbu. Tuto nabídku připravila spolu s americkou firmou Best Doctors, která spravuje databázi padesáti tisíc zdravotních specialistů z více než čtyř stovek oborů a třiceti zemí.

Její pojištění s limitem padesáti milionů korun kryje léčbu vybraných závažných onemocnění v zahraničí na specializovaných klinikách. „Zajistí léčbu v zahraničí a souběžně řeší případnou nedostupnost specializované léčby v Česku,“ uvedl ředitel divize životního pojištění ČSOB Pojišťovny Marek Nezbeda.

Druhý lékařský názor

Pojištění zprostředkovává i druhý lékařský názor, a je pak na pacientovi, zda zvolí léčbu v Česku v rámci klasického zdravotního systému, nebo tu, kterou v rámci pojistky a na zahraniční klinice navrhnou Best Doctors.

„Systém českého zdravotnictví je schopen nabídnout většinu léčebných metod, tyto produkty je podle našeho názoru třeba vnímat pouze jako doplňkové,“ uvedl mluvčí České lékařské komory doktor Michal Sojka. Komora podle něj nesouhlasí, aby se takovéto služby nabízely ad hoc, považuje to za nesystémové. Řešením by údajně byl komplexní systém komerčního připojištění přímo v Česku.

Pyramida zdraví

V říjnu se do podobných služeb pustila ČP Zdraví, dceřiná společnost České pojišťovny, pod názvem Pyramida zdraví. Pojistka za necelé dva tisíce korun ročně zajistí péči na renomovaných českých klinikách a uhradí nadstandardy VIP.

V první fázi se pojištění týká posttraumatických stavů po vážných úrazech v oblasti rehabilitace, lázní, plastiky a psychologie. Soustřeďuje se ale na česká specializovaná zdravotnická zařízení.

„Úroveň českého zdravotnictví je přes všechny problémy, které ho dlouhodobě provázejí, vysoká, disponuje pracovišti na světové úrovni,“ uvedla tisková mluvčí ČP Ivana Buriánková. Budoucnost rozvoje tohoto druhu pojištění je však podle ní do značné míry závislá na zdravotnické legislativě.

Výběr lékařů

Kooperativa pojišťovna už čtyři roky nabízí kromě standardního pojištění v případě onemocnění těžkými chorobami poradenskou asistenční službu MediKompas, která zajišťuje informace z oblasti zdravotních služeb i výběru lékařů, asistence při orientaci v diagnózách či při příjmu k hospitalizaci ve zdravotnickém zařízení v Česku.

Zajištění druhého lékařského názoru nabízí ve svých službách i Uniqa pojišťovna, v rámci programu MedUniqa vede službu Konsilium. S vypracováním stanoviska pomáhají specialisté z různých oborů. Účelem služby má být pomoci pojištěnému a ošetřujícímu lékaři při rozboru současného léčení, popřípadě navržení dalších možných postupů.

Pavel Stodůlka: Vyléčíme zdravotnictví?