Koruna dál slábne, meta 28 za euro se blíží

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Česká koruna je již bezmála o sedm procent slabší než před začátkem devizových intervencí České národní banky. Ačkoli její kurz měl po nich zůstat poblíž 27 korun za euro, během necelého měsíce ztratila dalších padesát haléřů. Síla intervence tak vzrostla takřka o polovinu a experti varují, že hranice 28 korun za euro může padnout během několika týdnů.

„V případě, že USA omezí program kvantitativního uvolňování již v prosinci, může se domácí měna poměrně rychle vydat k úrovni 28 korun za euro i výše,“ uvádí šéfekonom BHS Vojtěch Benda.

ČNB již předeslala, že intenzitu oslabení nechá zcela na vůli trhu. „Na slabší straně hladiny 27 korun za euro nechává ČNB kurz koruny plavat,“ uvádí banka ve své kurzové strategii, na kterou deník E15 odkázala.

Případný rychlý propad domácí měny by však podle expertů mohl centrální banku rozhýbat i k intervenci v opačném směru. „Minimálně do hranice 28 korun za euro centrální banka nic dělat nebude, poté mohou přijít na řadu slovní intervence proti slabé koruně,“ domnívá se David Marek z Patria Finance.

Pokud by se ukázaly jako neúčinné, může centrální banka začít prodávat své devizové rezervy a nakupovat korunu. Učinila by tak pravý opak toho co v listopadu. „ČNB by část rezerv možná prodala ráda. Dlouhodobě vysoké devizové rezervy mohou za předpokladu budoucího růstu koruny způsobit centrální bance ztráty,“ dodává Marek.

kurz korunykurz koruny | E15

Nejistá budoucnost koruny nedá spát zejména českým dovozcům, pro které možnost dalšího oslabení měny představuje významné riziko pro jejich příjmy. „V poslední dekádě importéři využívali sezonních posílení koruny a zajišťovali se spíše krátkodobě na tři, maximálně šest měsíců. Po intervenci se situace změnila. ČNB oznámila minimální kurz pro delší období, přičemž zejména pro importéry trvá nejistota, kam až může kurz k euru vyrůst,“ uvádí mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Nervózní dovozci mohou paradoxně podpořit další oslabování koruny. Ti raději pro své budoucí platby nakupují euro v předstihu v obavách, že bude ještě dražší. „Po intervenci pozorujeme zhruba pětiprocentní zvýšení poptávky importérů po zajištění,“ potvrzuje zvýšený zájem o zajištění Zdeněk Lust z Komerční banky.

Zatím podražila elektronika

Měsíc po začátku intervencí se zatím v domácích cenách projevil zejména zdražením elektroniky, jejíž ceny vzrostly až o devět procent. Cenový růst v případě ostatních dovážených artiklů lze podle průzkumu ČTK očekávat na počátku příštího roku. Oslabení měny k 28 korunám za euro by znamenalo bezmála desetiprocentní propad české měny proti stavu před intervencemi, tedy dvojnásobek původního devalvačního záměru ČNB.

ČNB zatím nejde další oslabení koruny proti mysli. O intervenci totiž rozhodla jen tři čtvrtě hodiny předtím, než Evropská centrální banka snížila svou základní sazbu. „Po tomto rozhodnutí ČNB potřebovala korunu ještě přibližně o procento slabší, aby dosáhla svého inflačního cíle,“ uvádí Benda. Podle zdrojů deníku E15 v současnosti Česká národní banka na devizových trzích aktivně neusiluje o oslabení ani posílení koruny.