Krize přepsala strukturu světové ekonomiky

Šéf Applu Tim Cook má důvod k úsměvu. Technologické firmy se během let dostaly na špici žebříčku nejhodnotnějších firem světa. "Nakousnuté jablko" je první.

Šéf Applu Tim Cook má důvod k úsměvu. Technologické firmy se během let dostaly na špici žebříčku nejhodnotnějších firem světa. "Nakousnuté jablko" je první. Zdroj: CTK/AP

Světoví lídři byznysu udělali tlustou čáru za hospodářskou krizí. Hodnota stovky největších firem světa letos podle PwC přesáhla předkrizovou úroveň a blíží se 14 bilionům dolarů. Jen tržní kapitalizace světové korporátní top ten činí podle Reuters bezmála tři biliony dolarů. Jde takřka o stejnou cifru jako v předkrizovém roce 2007. Žebříček ale během těžkých let zažil sektorovou smršť. Zmizely z něho banky a přibyly technologické firmy.

„Od krize dochází k poklesu významu finančního sektoru,“ uvádí Luděk Niedermayer z Deloitte. Banky trápí stagnující hospodářství, ale i požadavky regulátorů. „Slabší poptávka po úvěrech, tlak na restrukturalizaci a zvyšování kapitálu omezily růst odvětví,“ dodává Tomáš Holinka z Moody’s Analytics.

Ani pět let od pádu Lehman Brothers nestačilo k úplné rehabilitaci finančního sektoru. Klíčové odvětví hospodářství je ve dvacítce nejvýznamnějších zemí světa stále v průměru o pětinu slabší než v předvečer krize, což odpovídá snížení hodnoty přibližně o deset bilionů dolarů. Ve srovnání s velikostí hlavních světových ekonomik propadla váha finančního sektoru proti roku 2007 podle údajů Světové banky dokonce o třetinu.

Největší světovou bankou je nyní čínská Industrial and Commercial Bank s tržní kapitalizací kolem 230 miliard dolarů. Právě finanční sektor v zemi Draka přitom během krize prošel nejsilnější redukční dietou na světě: během pěti let zeštíhlel více než o 2,5 bilionu dolarů.

Ve srovnání s předkrizovým obdobím ve světě nejvíce vzrostl význam technologií a spotřebních statků. „Jde o důsledek inovací a globální expanze,“ uvádí Jiří Moser z PwC.

Vývoj žebříčku největších firemVývoj hodnoty největších firemVývoj hodnoty největších firem

Noví velikáni světa jedniček a nul vyrostli takřka přes noc. Koncern Apple se mezi desítku vyvolených poprvé podíval v závěru roku 2009. Během pouhých tří let firma nabobtnala bezmála o půl bilionu dolarů a suverénně ovládla globální korporátní metriky. Velikostní primát si Apple přes jisté pochyby na trhu udržel i po smrti svého mozku, Steva Jobse.

Tržní kapitalizace tria Apple, Google a Microsoft aktuálně přesahuje bilion dolarů, čímž technologie v sektorové top ten převzaly primát od institucí finančního světa.

Hlavní hráči světového byznysu se více než kdy dříve koncentrují ve Spojených státech. Sídlo zde má devět z deseti největších firem světa a bezmála polovina ze světové top stovky. Z předních příček zmizely velké čínské korporace. Podle analytiků Barclays je čínská ekonomika zatížena chybějícími stimuly autorit, strukturálními reformami a procesem oddlužování. „Centrální banka nechce dát trhům, co chtějí,“ uvádí Moran Zhang z The International Business Times.

Soumrak zažívá eurozóna. Do stovky největších firem světa se letos na rozdíl od období před krizí vejde jen polovina společností.