Kyperský ministr financí rezignoval

Kyperský ministr financí Sarris

Kyperský ministr financí Sarris Zdroj: CTK/AP

Kypr dokončil jednání s mezinárodními věřiteli o podmínkách záchranného úvěru deset miliard eur (260 miliard korun). První splátku z pomoci obdrží v květnu. Ministr financí Michalis Sarris současně s přijetím úvěru oznámil svoji rezignaci. Jeho nástupcem se stal ministr práce Charris Georgiades.

Michalis Sarris, kyperský ministr financí dnes po uzavření jednání s mezinárodními věřiteli oznámil rezignaci. „Rozhodl jsem se tak proto, aby se usnadnilo vyšetřování hospodářské krize v zemi,“ uvedl ke své rezignaci Sarris. Během své nedávné návštěvy v Moskvě Sarris ještě hovořil o tom, že o rezignaci vůbec neuvažuje. Ministra financí k rezignaci kromě jiných opakovaně vyzývala i hlava pravoslavné církve arcibiskup Crysostomos II.

„S lítostí, jsem přijal demisi ministra financí Michalise Sarrise,“ uvedl prezident Nikos Anastasiades a v tiskové zprávě odstupujícímu ministrovi poděkoval. Kyperský konzervativní deník Fileleftheros uvedl, že novým ministrem financí má být bývalý ministr práce Charris Georgiades. Čtyřicátník Georgiades je členem konzervativní vládnoucí strany DISY a ekonom se zaměřením na mezinárodní právo. Nový ministr financí by měl složit přísahu ve středu. Georgiades je nyní ministrem práce a náměstkem ministra financí. Novou ministryní práce se stane Zita Emilianiduová, která nyní působí na ministerstvu obchodu.

Stín padá i na rodinu prezidenta

Kyperský prezident Nikos Anastasiades chce důkladně prošetřit všechna obvinění z úniku kapitálu a veškeré důvody krize Prezident již jmenoval vyšetřovací komisi složenou ze tří bývalých soudců. Ta by se měla zabývat příčinami krize, ale také únikem kapitálu ze strany investorů, kteří v polovině března údajně zneužili důvěrné informace o připravovaných tvrdých opatřeních a vyvedli stovky milionů do zahraničí. Komunistické noviny Charavgi s podezřelými transakcemi spojují i jméno syna prezidenta Anastasiadese. Společnost A. Loutsios and Sons, kde syn prezidenta pracuje jako právník, několik dní před uzavřením bank převedla z Kypru 21 milionů eur do Velké Británie. Společnost převod potvrdila, ale popřela, že by obdržela informace o chystané dani.

Kypr sice získá mezinárodní pomoc, ale na oplátku za miliardy úvěru, musí zredukovat bankovní sektor a sám si musí obstarat dalších 5,8 miliardy eur. Tyto peníze plánuje získat hlavně zabavením části bankovních vkladů nad 100 tisíc eur. Kypr získal od věřitelů čas až do roku 2018.

O bankovní krizi na Kypru čtěte více:

Ilona Švihlíková: Kypr jako průzkum bojem