Kysilka: bankovní sektor má před sebou dekády slušného růstu

Pavel Kysilka

Pavel Kysilka Zdroj: Michael Tomes, E15

Tuzemský bankovní sektor má před sebou nejen roky, ale dekády slušného růstu. Nasycenost finančními produkty je zde stále velmi nízká. Uvedl to předseda představenstva České spořitelny Pavel Kysilka. V produktových inovacích žádné drama nečeká, fascinující věci se ale podle něj odehrají v komunikaci a transakcích s klienty při využití digitalizace a mobilních technologií.

Trendem bankovnictví v příštích letech bude podle něj měnící se role poboček, jejichž prostřednictvím budou dávat banky klientům skutečné poradenství ve všech fázích života. Rutinní operace budou moci uskutečňovat pomocí mobilů či internetu. Nároky na pobočkovou síť tak vzrostou, jejich počet se ale měnit nemusí. Měnit se bude důvod, proč je navštěvovat. Lidé tam budou řešit své životní potřeby, sny a situace, poznamenal.

„Dalším trendem bude maximální využití klientských dat a integrace finančních a nefinančních služeb. Klient tak bude mít komplexnější řešení na jednom místě,“ uvedl Kysilka. Banka tak třeba zájemci o bydlení poskytne nejen hypotéku, ale dá i tip na nemovitost, poskytne pojištění a tak dále.

„Celý loňský rok byl ve znamení růstu ekonomiky, nulových úrokových sazeb, dezinflace až deflace, ostré konkurence, rychlých technologických změn, vysokých nároků klientů a dramaticky rostoucích požadavků evropské regulace. Všechny tyto trendy budou pokračovat i letos,“ uvedl Kysilka.

Pokles vkladů ČS v roce 2014 o 6,4 procenta na 680 miliard korun byl podle něj řízený proces, protože v tuzemské ekonomice je přetlak vkladů. „Ve větší míře jsme převáděli vklady klientů do investičních produktů. V tom budeme pokračovat dál, protože klienti tak dostanou alespoň nějaké zhodnocení. Nám to zároveň uvolňuje přetlak na straně likvidity,“ upozornil.

Inovace a digitální bankovnictví

Prioritou spořitelny bude úvěrování, protože to bance otevírá dveře k nabídce řešení šitých na míru drobné klientele i firmám. Další pilíř budou inovace a nabídka digitálního bankovnictví.

Kysilka věří, že se spořitelně v letošním roce podaří zopakovat dobré výsledky roku 2014 v prostředí růstu ekonomiky, ale i poklesu příjmů z poplatků a nízkých úrokových sazeb. Překvapení na straně rizik nečeká. Doufá, že se neobjeví žádné vnější vlivy, které by oslabily oprávněný optimismus v české ekonomice. „Citlivost prostředí na vnější okolí, globální růst je tak obrovská, že se těžko mohou odhady výsledků specifikovat,“ podotkl.

České spořitelně, největší tuzemské bance podle počtu klientů, loni klesl neauditovaný konsolidovaný čistý zisk meziročně o 3,3 procenta na 15,07 miliardy korun. Provozní zisk vzrostl o dvě desetiny procenta na 22,91 miliardy korun díky prodeji úvěrů a zvýšení efektivity. Erste Group, jejíž je Česká spořitelna součástí, se loni dostala do ztráty 1,44 miliardy eur (39,63 miliardy korun). V roce 2013 vykázala zisk 60 milionů eur.