Levná ropa útočí na zisky amerických bank, nutí je navyšovat rezervy

Těžba ropy frakováním v Texasu

Těžba ropy frakováním v Texasu Zdroj: Irekia - Eusko Jaurlaritza, Flickr (CC BY 2.0)

Zadlužený těžební sektor nutí banky zvyšovat rezervy na ztrátové úvěry. Americké banky mají po úspěšné rekonvalescenci z hypoteční krize další společný problém. Jmenuje se levná ropa podvazující byznys těžařů. Ti si v dobách vysokých cen černého zlata nabrali obrovské půjčky, které však nyní není z čeho splácet. Ceny ropy se přitom k obratu nemají a pravděpodobnost splacení starých půjček podstatně klesla.

Bankám nezbývá než se připravit na nejhorší, jen ve třetím čtvrtletí tak počítali zámořští finančníci škody ve stamilionech dolarů. „Kvartální rezervy na ztrátové úvěry vzrostly oproti loňsku o 299 milionů dolarů, a to především u dlužníků ze segmentu těžařů ropy a plynu,“ uvádí výsledková zpráva americké banky JP Morgan Chase za uplynulé čtvrtletí.

Ještě o kvartál dříve si přitom banka pojistila úvěrové ztráty rezervou v objemu „pouhých“ 50 milionů dolarů. Obdobná situace vládne v bankovním gigantu Citi.

„Především kvůli snížení hodnoty úvěrů z portfolia severoamerických energetických firem vytvořila banka rezervy na ztrátové půjčky v objemu 309 milionů dolarů,“ uvedla včera Citi stran svého kvartálního hospodaření. Ještě v pololetí se přitom banka chlubila, že riziko úvěrových ztrát naopak klesá.

Podle odhadů představují půjčky těžařům ropy kolem tří procent všech úvěrů poskytnutých bankami. „Další finanční krize tak není třeba se obávat, podíl hypoték na bankovních úvěrech byl v roce 2007 pro srovnání zhruba třicetiprocentní,“ říká Dick Bove, analytik zámořské Rafferty Capital.

O poznání více však na divokou kartu těžařů vsadily největší finanční ústavy. Například čtvrtletní zpráva Bank of America prozradila, že u příjemců z řad ropných firem končí pět procent všech poskytnutých půjček, což odpovídá takřka 50 miliardám dolarů.

Rostoucí rizika ztrát zdůrazňují i vysocí manažeři bank. „Ceny ropy zůstanou nízko zřejmě dlouhodobě,“ uvedla po výsledcích finanční šéfka banky JP Morgan Marianne Lakeová. Barel ropy se v současnosti obchoduje za méně než 50 dolarů, ještě před rokem si těžaři účtovali dvojnásobek.