Lidem ve vedení bank chybí zkušenosti s technologiemi, tvrdí studie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Digitální revoluce, technologické inovace nebo hrozby kybernetických útoků. To jsou jedny z největších výzev, které čekají v blízké budoucnosti banky. Jako klíčové aspekty je skloňují i lidé ve vedení bank. Drtivé většině z nich ale chybí zkušenosti s technologiemi, ukázal průzkum poradenské společnosti Accenture.

Podle mezinárodní studie má jen šest procent členů představenstev dohlížejících na největší světové banky zkušenost s technologiemi. Téměř polovina z více než stovky významných finančních institucí nemá ve vedení žádného odborníka s potřebnými znalostmi, další třetina má pouze jednoho takového člena.

Nejlépe jsou na tom banky ve Spojených státech a Velké Británii. I ty ale mají pouze zhruba 15 procent ředitelů s profesionální zkušeností s technologiemi. Nejhůře ze srovnání vyšly finanční instituce v Číně, Brazílii, Řecku, Itálii a Rusku.

Členové představenstev bank se zkušeností s technologiemiČlenové představenstev bank se zkušeností s technologiemiČlenové představenstev bank se zkušeností s technologiemi | Accenture

„Mnoho z největších výzev, kterým nyní bankovnictví čelí, je úzce spojeno s technologiemi, takže pokud mají lidé ve vedení bank dělat informovaná rozhodnutí, potřebují technologiím rozumět,“ popsal vedoucí finančních služeb ve společnosti Accenture Richard Lumb.

Banky musí řešit konkurenci FinTech společností, kybernetickou bezpečnost, IT odolnost i technologické dopady regulatorních změn. „Mnoho předsednictev ale jednoduše nemá adekvátní odbornost pro řešení těchto problémů, rozhodování o strategiích, investicích a nejlepším alokování technologických zdrojů,“ varoval Lumb. Řešením je podle něj zřízení technologických výborů, které by byly součástí vedení bank. Zatím ale fungují pouze u jedenácti procent bank.

Členové představenstev bank se zkušeností s technologiemiČlenové představenstev bank se zkušeností s technologiemi | Accenture