Londýnská City může na odchodu z EU dlouhodobě vydělat, tvrdí analýza

Panorama čtvrti City of London

Panorama čtvrti City of London Zdroj: Diliff via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Případný brexit by britskému finančnímu sektoru způsobil krátkodobě ztráty, časem by ale mohl vést k větší orientaci na rozvíjející trhy, která by následně ztráty vyvážily. Své významné globální postavení by tak londýnská City neztratila, vyplývá ze zprávy britské analytické společnosti Capital Economics.

„Konkurenční výhoda City nespočívá přece výhradně jen v neomezeném přístupu na jediný trh, ale těží i z britského právního prostředí, používání angličtiny, otevřenosti vůči přistěhovalcům či vhodného časového pásma. Má k dispozici také dostatek kvalifikovaných pracovníků a expertů v oblasti práva a účetnictví,“ vypočítává přednosti britského finančního sektoru Vicky Redwoodová z Capital Economics.

Britský export finančních služeb do EU dosahoval podle posledních dostupných údajů z roku 2013 výše 19,4 miliardy liber (necelých 721 miliard korun). Pokud by britské firmy ztratily bezproblémový přístup na evropské trhy, tato částka by se mohla snížit o polovinu, varuje analytička.

Přečtěte si:

Dodává však, že na Británii by po odchodu z EU čekala další výzva: více se zaměřit na vyjednávání zcela nových obchodních dohod na mimoevropských trzích. „Odtud by pak do City přitékaly dividendy,“ cituje Redwoodovou list Guardian.

Podnikatelé však vidí situaci o něco komplikovaněji. Z průzkumu Britské obchodní komory vyplývá, že 63 procent z oslovených dvou tisícovek byznysmenů by v tuto chvíli spíše hlasovalo pro setrvání v Evropské unii.

Polovina respondentů však nevyloučila změnu postoje na základě výsledku vyjednávání premiéra Davida Camerona o postavení Velké Británie v evropském společenství.