Lotyšský půjčkař v Česku narazil. Půjčoval všem, zaplatí miliony na pokutách

Lotyšská firma Creamfinance se sídlem na Kypru, která v Česku poskytuje krátkodobé půjčky hned pod dvěma značkami, CreditOn a CreditAir, dostala od České národní banky třímilionovou pokutu

Lotyšská firma Creamfinance se sídlem na Kypru, která v Česku poskytuje krátkodobé půjčky hned pod dvěma značkami, CreditOn a CreditAir, dostala od České národní banky třímilionovou pokutu Zdroj: Pixabay.com

Budova České národní banky v ulici Na příkopě
2
Fotogalerie

V Česku padl další vysoký trest pro nebankovní úvěrové firmy. Lotyšská firma Creamfinance se sídlem na Kypru, která v Česku poskytuje krátkodobé půjčky hned pod dvěma značkami, CreditOn a CreditAir, dostala od České národní banky třímilionovou pokutu za to, že dostatečně neprověřovala schopnost dlužníků splácet nabranou půjčku. Podle odborníků jde o problém trhu jako celku vedoucí mnohdy k předlužení zájemců o půjčky.

Jde o druhou masivní pokutu za obdobný prohřešek za posledních šest měsíců pro poskytovatele půjček se sídlem v zahraničí.

„Před poskytnutím čtyřiceti spotřebitelských úvěrů, z kontrolního vzorku 41 spotřebitelských úvěrů poskytnutých v období od konce května 2018 do konce června 2019, a před prodloužením splatnosti 11 spotřebitelských úvěrů, z kontrolního vzorku prodloužených v období od konce června 2018 do dubna 2019, neposoudila porovnáním příjmů a výdajů schopnost spotřebitelů splácet pravidelné splátky nebo spotřebitelský úvěr,“ uvádí rozhodnutí České národní banky, které má deník E15 k dispozici.

Samotná firma Creamfinance ani po opakovaném dotazu směřovaném na mediální kontakt uvedený na webových stránkách na dotazy deníku nereagovala.

„Tak vysokou pokutou ukázal regulátor zuby, pokud jde o požadavek zákona o spotřebitelském úvěru na prověřování bonity klientů. Je to signál pro další úvěrové firmy, které si s tímto požadavkem jen hrají,“ zdůrazňuje David Borges z humanitární organizace Člověk v tísni s tím, že na trhu mikropůjček působí více hráčů, kterých se problém s nedostatečným posouzením schopnosti splácet týká. Byznys některých z nich je podle něho na hraně odebrání licence.

„Úvěrové firmy si sice ověří platební historii dlužníka, ale někde nezohledňují, že zájemce má už napůjčováno u několika dalších věřitelů, a přesto mu půjčku poskytne. Jde o hazardování s tím, kolik splátek dlužník ještě unese,“ doplňuje Borges.

Podle indexu odpovědného úvěrování, které Člověk v tísni každoročně sestavuje, se v loňském roce se CreditOn umístil na 31. příčce z 41 nadací analyzovaných poskytovatelů takzvaných mikropůjček. CreditAir pak ve stejném žebříku obsadil 27. pozici.

Dokonce čtyřmilionovou pokutu dostal od ČNB na sklonku minulého roku, mimo jiné i za nedostatečné posuzování schopnosti splácet, estonský poskytovatel půjček Creditstar Czech, který v loňském žebříčku Člověka v tísni obsadil 35. pozici.

„Zákon o spotřebitelském úvěru nemá žádná přesná kritéria na posuzování úvěruschopnosti,“ zdůrazňuje výkonný ředitel Asociace poskytovatelů nebankovních úvěrů Aleš Janků s tím, že asociace v tomto smyslu vnitřně stanovila doporučení pro své členy. „Vytvořili jsme pracovní skupinu, která se již několikrát sešla, a budeme naše zjištění a návrhy nejprve konzultovat se spotřebitelskými organizacemi,“ dodává Janků.