Makléři sčítají následky švýcarského kotrmelce, někteří skončili

švýcarský frank

švýcarský frank

Největšího amerického brokera pro drobné investory na měnovém trhu, společnost FXCM, srazila na kolena čtvrteční akce švýcarské centrální banky (SNB), která zrušila strop pro posilování franku. Tři sta milionů dolarů pomoci společnosti FXCM během víkendu poskytla firma Leucadia, která vlastní obchodníka s cennými papíry Jefferies.

FXCM, která v minulém čtvrtletí zprostředkovala obchody za 1,4 bilionu dolarů, není kvůli ztrátám z obchodování svých klientů ve výši 225 milionů dolarů schopna dostát regulatorním požadavkům. Není to poprvé, co Jefferies zachraňují konkurenta v problémech. V srpnu 2012 společnost poskytla 400 milionů dolarů skupině Knight Capital, které selhalo naprogramované automatické obchodování a firma na trh posílala nesmyslné a prodělečné obchodní příkazy.

Drobní investoři při obchodování na měnovém trhu téměř výhradně využívají tzv. pákového efektu, tedy obchodování na úvěr, kdy jim broker dovolí obchodovat se sto- a vícenásobkem jejich investice. Jenže švýcarský frank ve čtvrtek poté, co SNB oznámila, že končí s hlídáním kurzu 1,2 franku za euro, skokově posílil až o 30 procent. To kvůli obchodování na úvěr okamžitě přineslo klientům brokerů ztráty, které několikanásobně převýšily jejich počáteční investici. FXCM paradoxně patřila k brokerům, kteří bojovali proti omezení povolené finanční páky.

Problémy mají i další společnosti. Alpari UK, která podniká i v Česku, v pátek oznámila, že vstoupila do insolvence. „Když klient nemá dostatek prostředků na pokrytí ztrát, tyto ztráty přecházejí na nás, proto jsme nyní v insolvenci,“ uvedla firma v tiskovém prohlášení.

Index SMI

Ztratila i Barclays

Do jisté míry jsou tyto ztráty problémem brokera. Neměl správně nastavený požadavek na zůstatek na účtu klientů, po jehož překročení broker automaticky uzavře klientův obchod se ztrátou, která se uhradí z jeho zůstatku na účtu. V případě skokového posílení franku však tento systém selhal, protože než se stihly obchody klientů uzavřít, ztráty překročily jejich kapitál.

Další britská společnost CMC Markets také zaznamenala ztrátu, ale ne ve výši, která by jí přinesla existenční problémy. „Tak to chodí,“ poznamenal ředitel Peter Cruddas pro BBC. Horší osud potkal novozélandského brokera Global Brokers NZ, který kvůli ztrátám klientů neplnil požadavek na množství drženého kapitálu ve výši milion novozélandských dolarů a raději ukončil činnost. Britská banka Barclays, která sponzoruje celou fotbalovou Premier League, zaznamenala v souvislosti s akcí SNB ztráty ve výši desítek milionů dolarů.

Nestálost kurzu se projevila i u českých směnárníků. Kvůli volatilitě franku neobchodovaly s frankem ani některé tuzemské směnárny včetně společnosti Exchange.

Vláda: Ekonomika krok banky ustojí
Švýcarské akcie pokračovaly v pátek v poklesu, index SMI odepsal šest procent. Jinde v Evropě naopak rostly, například německý index DAX překonal 10 200 bodů a vystoupil na nový rekord. Průmyslová organizace Swissmem v sobotu uvedla, že pětina jí sdružovaných firem je čtvrtečním krokem SNB ohrožena. Švýcarská ministryně financí Eveline Widmer-Schlumpfová kontrovala, že firmy jsou v lepší kondici než v roce 2011, kdy centrální banka začala franku bránit v posilování, a se situací si poradí.

Reuters: Na růst franku doplatí vývozci a cizinci se švýcarskou hypotékou