Malé firmy mohou žádat v EU o mikroúvěry podporované z evropských peněz, Česko je mimo

ilustrační foto

ilustrační foto

Malé a střední firmy v Evropě si dosud půjčily skoro 50 milionů eur díky programu pro poskytování mikroúvěrů. Ten je financován z evropských fondů a jeho provádění má na starosti Evropský investiční fond. Mezi šesti tisíci podnikateli nebyla zatím žádná firma v Česku. V tuzemsku totiž chybí poskytovatel, který by na mikroúvěrování firem s Evropským investičním fondem spolupracoval.

Nejvíce mikroúvěrů si díky programu vzali podnikatelé v Belgii, Polsku, Rumunsku a Bulharsku. Nejčastěji podnikali v obchodě a zemědělství.

Program má pomoci nezaměstnaným, aby se postavili na vlastní nohy a založili si firmu, nebo firmám, které by na standardní bankovní úvěr zatím nedosáhly. Typicky jde například o mladé firmy, jejichž zakladateli jsou mladí lidé.

Podle výroční zprávy za loňský rok byla skoro třetina z úspěšných žadatelů o úvěr v době podání žádosti nezaměstnaná nebo ekonomicky neaktivní. Čtyři pětiny financovaných firem jsou start-upy, které na trhu působí méně než tři roky.

Díky programu mikroúvěrů lze získat půjčku až 25 tisíc eur. Podle odhadů se díky poskytnutým 50 milionům eur nastartují další investice v hodnotě půl miliardy eur. Tento efekt se dosahuje dalšími zdroji financování, například z Evropské investiční banky. Peníze z fondů EU slouží poskytovatelům mikroúvěrů jako garance, čímž snižují jejich riziko, nebo doplňují jejich vlastní zdroje, díky čemuž mohou poskytnout více půjček. Celkem je do programu zapojeno patnáct členských zemí EU.

Německo zachraňují mikroúvěry