Malé hedgeové fondy přetlačily největší hráče

euro, peníze

euro, peníze Zdroj: profimedia.cz

Největší světové hedgeové fondy měly loni o poznání horší rok než jejich menší a obratnější kolegové. Uspěli zejména hráči s jednoduchým portfoliem vybraných akcií. Kalkulace společnosti LCH Investments, která sestavuje žebříčky výkonnosti hedgeových fondů, ukazují, že dvacet největších fondů loni přineslo svým investorům zisk 32,4 miliardy dolarů. To je méně než pětina ze 172 miliard dolarů, které vydělalo celé odvětví.

Dva nebo tři roky dozadu to ale bylo jiné. Dvacet největších fondů běžně bralo více než polovinu zisků sektoru, což pomohlo několika předním manažerům vytvořit si hvězdnou reputaci.

Těžký rok pro elitu hedgeových fondů zosobňují odchody dvou top manažerů. Miliardář George Soros na začátku loňského roku oznámil, že jde do důchodu a již nebude spravovat peníze jiných investorů. Jeho kolega z miliardářského klubu John Arnold v květnu uvedl, že rozpustí svůj fond Centaurus Energy.

Za relativně slabou ziskovostí největších fondů byla mimo jiné i pokračující podvýkonnost makrofondů. Ty sázejí na úrokové sazby, měny a velké tržní výkyvy.

Nejvýkonnejší hedgeové fondy roku 2012Nejvýkonnejší hedgeové fondy roku 2012 | E15

K makrofondům patří ty světově nejznámější, stejně tak jejich manažeři. Jde například o Sorose, Paula Tudora Jonese, Louise Bacona, Raye Dalia či Alana Howarda.

Šéf představenstva LCH Investments Rick Sopher říká, že hedgeovým fondům investujícím do vybraných akcií pomohly rostoucí akciové trhy a klesající korelace mezi jednotlivými akciemi. To usnadňovalo výběr vítězů a poražených.

Absolutním vítězem se za loňský rok stal americký fond Lone Pine Stevea Mandela, který vydělal 4,6 miliardy dolarů. Dvěma třetinami se na tom podílely jeho fondy, které investují pouze do růstu akcií.

Sopher dodává, že výkony dvaceti největších fondů jasně ukazují, že klíčem k budoucí výkonnosti je nestát se až příliš velkým.