Marek Trúchly: Budete platit německé dýško?

sídlo ECB ve Frankfurtu

sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: ctk/AP

Minulý týden se zapsal do finanční historie kvůli výnosu desetiletého německého dluhopisu. Ten se totiž poprvé dostal do minusu.

Na sekundárním trhu koupíte dluhopis za cenu, kde když budete každý rok inkasovat kupon a ve splatnosti vám Německo vrátí jmenovitou hodnotu, tak součet částek nebude dosahovat výše původní investice. Na nižších expiracích je investor do těchto aktiv v ještě horší pozici: Dvouleté dluhopisy „nesou“ –0,6 procenta, a pětileté vás ročně dokonce budou stát půlprocentní spropitné.

Ať už jsem se bavil s kýmkoli, kdo má co do činění s dluhopisy, nikdo mi neřekl motiv, proč si koupit investici, u které máte jasno, že na ní proděláte. Trhy ale mají za to, že při stávající hrozbě brexitu a jeho případných implikacích se investoři zabezpečují a rychle svá portfolia přelévají do „bezrizikových“ aktiv. Pohyb by se dal vysledovat na růstu ceny zlata, amerického dolaru a výnosu amerického desetiletého bondu nejníže od roku 2012 (i když ještě stále kladných 1,52 procenta).

Pokud budeme vycházet z investiční historie, tak Evropská centrální banka při svých operacích na sekundárním trhu v období před prázdninami ještě přitlačí na pilu, aby zvládla splnit svůj závazek nákupu aktiv v objemu 80 miliard eur každý měsíc (vloni to bylo 60 miliard eur).

Ve zprávách se můžeme dočíst informace o vyšší aktivitě strážce společné evropské měny i letos. Už teď je dluhopisů, které splňují kritéria k nákupu více méně akorát na termín, kdy má QE skončit. Pokud ale v tomto období nervozity ECB stojí na straně poptávky, čímž tlačí ceny bondů výše, přilévá tak pouze olej do ohně. Investoři jdou s proudem, také nakupují bezpečná aktiva, což ještě více eskaluje situaci na akciových trzích.

Stejně jako nechápu motiv nákupu dluhopisu se záporným výnosem, tak v tomto případě mi uniká role centrální banky. Až mě to nabádá ke konspirativní myšlence, že je to pouhé následování příkazu k vytvoření paniky, aby se ukázalo, jak je koheze v rámci EU potřebná pro klid na kapitálových trzích.

Autor je analytikem u Patria Finance