Mobilní rekordy. Češi jsou evropskými lídry v placení mobily a chytrými hodinkami

V placení chytrými hodinkami jsou Češi v systému Garmin Pay světovou špičkou.

V placení chytrými hodinkami jsou Češi v systému Garmin Pay světovou špičkou. Zdroj: Profimedia

V placení chytrými hodinkami jsou Češi v systému Garmin Pay světovou špičkou.
V placení chytrými hodinkami jsou Češi v systému Garmin Pay světovou špičkou.
Apple Pay v praxi
Zájem Čechů o platby mobilem se za poslední rok zdvojnásobil.
5
Fotogalerie

Platby smartphonem, chytrými hodinkami nebo náramky v posledních měsících vystřelily prudce nahoru. „Aktuálně je téměř každá pátá platba realizována mobilem. Česká republika je jedničkou ve střední a východní Evropě podle podílu plateb tokenizovanými kartami (karty v mobilech a dalších nositelných zařízeních apod. – pozn. red.),“ uvádí Michal Čarný, generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Podobná čísla má rovněž zpracovatel platebních transakcí Global Payments. „V současnosti již podíl plateb mobilními zařízeními tvoří osmnáct procent všech bezkontaktních plateb. Ještě přede dvěma lety to byla pouhá čtyři procenta,“ srovnává mluvčí Global Payments Ondřej Holoubek.

Zájem o mobilní platby se výrazně zvýšil během posledních měsíců. „Počet karet, které klienti zdigitalizovali do svých mobilních zařízení, vzrostl meziročně o 76 procent na více než 440 tisíc (v březnu 2021 – pozn. red.),“ dodává Jan Hailich, šéf platebních řešení v České spořitelně.

Podobný vývoj potvrzuje i Komerční banka, když v prosinci 2019 mělo 133 tisíc klientů banky aktivováno 240 tisíc karet v mobilech a jiné elektronice. O rok později to bylo téměř 242 tisíc klientů s tokenizovanými kartami v počtu téměř 412 tisíc. Podle zdroje deníku E15 obeznámeného s českým trhem se zájem o mobilní platby v minulém roce zdvojnásobil.

A zájem klientů bank o mobilní platby pokračuje i letos. "Mobilní platby má aktivováno více než 260 tisíc klientů KB na 450 tisících zařízeních, chytré hodinky tvoří například u ApplePay skoro dvacet procent u Google je to méně, ale u Garmin a Fitbit tvoří hodinky 100 procent," vypočítává Michal Teubner z Komerční banky. 

Kromě „pípání“ bezkontaktním kartami se tak Česká republika dostala na špičku i v mobilních platbách. „Česká republika patří v mobilních platbách mezi lídry v Evropě,“ říká šéf platební asociace Visa pro Česko, Maďarsko a Slovensko Marcel Gajdoš.

Za rozmachem platbami mobilem nebo přenosnou elektronikou, kam si majitelé platebních karet zadají údaje, stojí několik skutečností. V České republice je vybudovaná infrastruktura pro bezkontaktní karty, které si lidé oblíbili.

„V Česku více než jinde platí, že uživatelé nemusejí s sebou nosit plastickou kartu, protože všude zaplatí mobilním telefonem, hodinkami nebo bezkontaktním prstenem. Ta síť je na to extrémně dobře připravena a Češi na to samozřejmě slyší,“ popisuje Čarný s tím, že banky zainvestovaly do infrastruktury, ať už na straně akceptace, či na straně vydávání karet. „Máme dominantní část terminálů vybavených pro nositelnou elektroniku,“ doplňuje ředitel Sdružení pro bankovní karty Roman Kotlán.

Většina modelů mobilních telefonů navíc má již podle Gajdoše funkci NFC (Near Field Communication), která udělala z platby mobilem běžný typ placení. „Pro lidi je to jednoduché a bezpečné, proto to začali více využívat,“ upozorňuje Gajdoš. Za rozmachem mobilních plateb stojí podle něj i větší zájem o takové způsoby placení, které nevyžadují dotyk s terminálem.

Výrazný nárůst využití mobilních plateb jde však i na vrub příchodu digitálních peněžek na tuzemský trh. Podle Hailicha zájem Čechů o mobilní platby zvýšil zejména vstup Google Pay a Apple Pay do Česka. Od spuštění těchto služeb provedli klienti České spořitelny platební transakce v celkovém objemu okolo 38 miliard korun.

Právě zmíněné služby technologických kolosů jsou lídry tuzemského trhu. „Trh s mobilními platbami v České republice si rozdělily Apple a Google Pay v poměru 59 : 35. Zbývajících šest procent připadá na Garmin a jiné poskytovatele,“ shrnuje Holoubek.

Co se týká placení chytrými hodinkami v rámci systému Garmin Pay, je přitom Česko v celkovém objemu plateb světovou jedničkou. „Překonali jsme i země, které jsou co do počtu obyvatel několikanásobně větší,“ dodává šéf společnosti Mastercard Čarný.