Nad hedgeovými fondy se smráká, investoři prchají

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Rozčarování z vysokých poplatků a podprůměrné výkonnosti hedgeových fondů začíná pomalu zvedat vlnu nevole, řada jejich klientů proto volí nohami a odchází jinam. Alespoň to ukazují čerstvá data.

Navzdory nepříliš oslnivým výnosům, které od krize hedgeové fondy investorům nabízely, se od roku 2010 těšily neustálému nárůstu aktiv pod správou. Na konci září loňského roku tak tyto fondy investující nekonvenčním způsobem měly ve správě 2,82 bilionu dolarů. To je dvakrát tolik než při vypuknutí finanční krize v roce 2008, vyplývá z dat společnosti HFR.

Do konce listopadu (data za celý rok zatím nejsou k dispozici) vydělaly hedgeové fondy v průměru jen 3,7 procenta. Světový akciový index FTSE All World za stejné období vydělal 6,8 procenta. Dluhopisy sdružené ve fondu Barclays Global Aggregate si vedly o něco hůře než hedgeové fondy, když vydělaly 1,7 procenta. Nejlepší hedgeové fondy nadále vydělávají násobky toho, co indexy, průměr celého sektoru je ale tristní.

Nebezpečná kombinace slabých výnosů a vysokých poplatků hedgeových fondů, zpravidla dvě procenta ze spravované investice a 20 procent z výnosů, způsobuje, že někteří institucionální investoři začínají ztrácet víru v kdysi glorifikované fondy.

Akciový index FTSE All World

MandateWire, sesterský projekt deníku Financial Times, který sleduje investice institucionálních investorů za loňský rok, v Evropě zaznamenal jen šest investic do hedgeových fondů v hodnotě ani ne dvaceti milionů liber.

Ještě v roce 2013 přitom velcí investoři na starém kontinentu do hedgeových fondů nainvestovali 1,6 miliardy liber. Například největší americký penzijní fond Calpers ale loni na podzim oznámil, že se zbaví svých investic v hedgeových fondech v hodnotě čtyř miliard dolarů.

Studie vydaná na přelomu roku společností Coller Capital, že ze 114 oslovených velkých investorů 34 procent plánuje v následujících dvanácti měsících snížit své investice u hedgeových fondů. Pouze 14 procent pak plánuje své investice v rizikových fondech navýšit. To je v ostrém kontrastu optimistického pohledu investorů na nemovitosti či investiční fondy soukromého kapitálu, takzvané private equity.

Zdeněk Pečený: Ať banky platí nám!