Největší evropská banka HSBC propustí 50 tisíc lidí, zvažuje přesun do Asie

HSBC (ilustrační foto)

HSBC (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Globální bankovní skupina HSBC hodlá po celém světě zrušit skoro 50 tisíc pracovních míst, což je téměř 20 procent její celkové pracovní síly. Zároveň omezí aktivity v investičním bankovnictví, sníží objem aktiv o čtvrtinu a zaměří se na rychle rostoucí ekonomiky v Asii, kde má i kořeny. Největší evropská banka dnes uvedla, že chystaná opatření jí mají pomoci zlepšit neuspokojivé hospodářské výsledky.

Šéf banky Stuart Gulliver tak odstartoval už druhé kolo osekávání nákladů a zvyšování výnosů pro investory. Cílem snižování stavů je roční úspora pěti miliard liber. Gulliver, který HSBC vede od roku 2011, již snížil počet zaměstnanců z bezmála 300 tisíc na 257 tisíc.

Propouštění ale bude pokračovat. Do celkového počtu chystaného propouštění je zahrnuto asi 25 tisíc lidí, kterých by se mohl dotknout prodej divizí v Turecku a Brazílii. Dalších až 25 tisíc míst by mohlo zaniknout v souvislosti s uzavíráním poboček a konsolidací činností v oblasti IT a administrativní podpory. V Británii by mohlo banku opustit až osm tisíc zaměstnanců, což je zhruba každý šestý.

Gulliver se chce soustředit na rostoucí asijské trhy, a tak se budou muset na sedmi tradičních trzích včetně Velké Británie uzavírat pobočky. Podíl Asie na tržbách a ziscích HSBC by do konce roku 2017 měl dosáhnout 40 procent ze současných 33.

Britší odboráři nesou zprávy o propouštění velmi nemile. „Po všech skandálech posledních let to nakonec chyby manažerů odnesou řadoví pracovníci, kteří jsou v kontaktu s běžnými klienty,“ citoval levicový deník Guardian Dominica Hooka, který má v odborovém svazu na starost sektor financí.

Kam se HSBC přestěhuje?

Se zaměřením pozornosti na asijské trhy souvisí další ožehavé téma. A sice přesun centrály banky z Londýna do zahraničí. Mluví se především o Asii a to nejen o Hongkongu, kde banka před 150 lety začínala, a ze kterého se banka v roce 1992 přestěhovala do Londýna.

Gulliver akcionářům v prezentaci ukázal jedenáct kritérií – mezi nimi například daňová politika vlády či postoj vlády k celému odvětví finančních služeb, podle kterých se banka rozhodne, zda centrálu ponechá na londýnském Canada Square, anebo si vedení bude balit kufry.

Rozhodnutí by mělo padnout do konce letošního roku. HSBC se opírá do britské vlády kvůli takzvané bankovní dani. Na té banka ročně utratí 700 milionů liber. Řada analytiků soudí, že se banka nikam stěhovat nechce, pouze tuto hrozbu využívá pro nátlak na britskou vládu.