Německé spořitelny chystají „Marshallův plán“ pro Řecko

Budou řecké spořitelny podle německého vzoru také obsypané muškáty?

Budou řecké spořitelny podle německého vzoru také obsypané muškáty? Zdroj: CC BY-SA 2.0: Bjorn Laczay

V Řecku se nyní bez zásahu zvenčí nic nepohne. Banky nikomu nepůjčí, podniky vůbec neinvestují. Na pomoc zchudlé zemi nyní přicházejí německé spořitelny, které chtějí do řecká vyvézt svůj bankovní model.

Aby vylepšily finanční situaci řeckých středostavovských rodin, chtějí spořitelny v Řecku vytvořit síť sesterských institucí. Německý svaz spořitelen DSGV už o plánu jedná s řeckým ministerstvem vnitra.

Vznik regionálních spořitelen by měl pomoci nastartovat hospodářství na řeckém venkově, slibují německé spořitelny. Zatímco řecké banky nyní žádné půjčky neposkytují, nové spořitelny by mohly drobným živnostníkům poskytnout potřebný kapitál na rozjezd podnikání. „Německé spořitelny jsou připravené podílet se na podobném konceptu,“ uvedl svaz podle měsíčníku Manager Magazin.

Německé spořitelny nechtějí v Řecku založit vlastní pobočky, Řekům nabízejí svůj úspěšný bankovní model. První řecké spořitelny by měly vzniknout v provincii Centrální Makedonie na severu země a na poloostrově Peloponés. Nově založený řecký svaz spořitelen by měl později založit další místní banky. Připravené práce na založení nových bank by se měly rozjet příští rok. Svaz spořitelen počítá s tím, že jeho členové investují 25 až 50 milionů eur.

Ekonomové se neshodnou

Experti se rozcházejí v názoru na to, zda má plán německých spořitelen smysl. „Řecký bankovní sektor byl vržen o několik desetiletí zpět, při své obnově potřebuje pomoc, a pro tento účel jsou spořitelny dobré,“ říká Reinhard Schmidt profesor na Goetheho univerzitě ve Frankfurtu nad Mohanem.

Dirk Schiereck z Technické univerzity Darmstadt je kritičtější. „Zakládání něčeho úplně nového je pokaždé zdlouhavé,“ myslí si. Německé spořitelny se podle něj pro řecké hospodářství založené na neformálních vazbách nehodí. Finanční instituce by se podle něj mohly zaplést do pochybných obchodů, což by podle něj mohlo ohrozit i jejich zřizovatele.

Spořitelny vylepšují image

Jak tvrdí DSGV, plán podporuje i Evropská komise. Podle zdroje německého listu jde spořitelnám především o to, aby pomocí tohoto „Marhallova plánu“ vyžehlily svůj obraz v Bruselu.

Německý mode spořitelen je v Evropě unikátní. Hranice jejich působnosti je omezená na úzce vymezený region, vlastní je pouze místní a nesmí vstoupit na burzu. V jiných zemí se pravidla pro spořitelny liberalizovala a ty se více či méně přiblížily běžným bankám.