Nemluvte o brexitu, nařizují britské banky zaměstnancům

Velká Británie

Velká Británie Zdroj: ctk/AP

V pátek se oficiálně rozběhly kampaně před referendem, které rozhodne o tom, zda Velká Británie zůstane v Evropské unii. Britské banky svým zaměstnancům od tohoto data nařídily o brexitu mlčet, ať už stojí na jedné či druhé straně. Obávají se, aby nepřekročily přísný limit zakazující přílišné výdaje na propagaci názoru korporací, píše deník Wall Street Journal.

Firmy, které nejsou registrované jako oficiální podporovatelé kampaní, nesmí od pátku na prezentaci svého úhlu pohledu vydat více než deset tisíc liber. Jinak ji hrozí pokuty a další tresty.

Britské banky reagovaly okamžitě. Bankovní ekonomové, kteří dosud novináře zásobovali analýzami dopadů možného odchodu země z EU, se musí až do referenda, které proběhne 23. června, odmlčet.

Večeře raději pro všechny

Některé banky dokonce požádaly své představitele, aby v případě, že mají vystoupit na veřejnosti a mluvit o brexitu, na úvod své řeči pronesli prohlášení, že banka nestojí v otázce referenda ani na jedné ze stran. Jedna americká banka pak zvažuje, zda na chystané večeře a další akce pozvat další politiky, aby si byla jistá, že budou zastoupeny oba názory, píše deník.

„Je důležité, abychom nepodporovali kampaně radící hlasovat tak či onak,“ napsal předseda představenstva banky Barclays John McFarlane v nedávném sdělení pro zaměstnance.

Radit ano, ale ne veřejně

Podle doporučení volební komise mohou banky nadále radit ohledně referenda klientům a vydávat ekonomické analýzy týkající se brexitu. „Pokud ale tuto analýzu zveřejníte na svém webu nebo zašlete médiím, může to znamenat, že vaším záměrem je ovlivnit širší veřejnost,“ uvádí komise.

Před oficiálním začátkem kampaně se britské banky svým názorem na brexit netajily. Většina z nich dala jasně najevo, že odchod Británie z EU by tamní ekonomiku poškodil.