New York sesadil Londýn, je největším finančním centrem světa

New York

New York Zdroj: David Vagaday

New York sesadil po sedmi letech z pozice největšího globálního finančního centra britský Londýn. Praha v žebříčku zahrnujícím 83 měst světa skončila na 75. místě. Londýn z první pozice sestoupil kvůli nejistotě v celé Evropě, ale také dojmu, že začíná být méně vstřícný k cizincům.

Umístění britské metropole ovlivnily i zprávy o možných manipulacích na trhu. Londýn sice zaznamenal proti předchozímu roku největší propad z padesátky předních center, avšak náskok New Yorku je pouze nepatrný.

Žebříček vypracovala konzultační společnost Z/Yen na základě studie Global Financial Centres Index (GFCI). Podle ní se ze středoevropských měst před Prahu dostala Varšava, které patří 60. místo. Za českým hlavním městem pak skončila Budapešť. Bratislavu studie nehodnotila.

Výrazný růst zaznamenávají centra na Blízkém východě, jako je Katar, Dubaj, Abú Zabí a Rijád, které se umístily ke konci první třicítky. Naopak 23 z 27 evropských center v žebříčku kleslo.

Největší finanční centra podle GFCI
1. New York
2. Londýn
3. Hongkong
4. Singapur
5. Curych
6. Tokio
7. Soul
8. Boston
9. Ženeva
10. San Francisco
75. Praha

Zdroj: Z/Yen

Nedaří se ani daňovým rájům, které bojují se svou pověstí i s regulacemi. Všechna centra z daňových rájů vyjma Gibraltaru a Britských Panenských ostrovů v žebříčku klesly.

V nejnovější studii si polepšilo 29 finančních center, 47 si jich naopak pohoršilo. Tři centra se dostala do žebříčku poprvé, a to Almaty, Pusan a Casablanca. Nejvýraznější skok zaznamenalo Buenos Aires, které je nyní na 25. místě. Naopak nejvíce klesl Řím, který je teď na 54. místě. Poslední v žebříčku jsou Atény.

Index GFCI byl sestaven na základě hodnocení 3246 finančních profesionálů z celého světa. Respondenti mají ohodnotit centra, která jsou jim důvěrně známá, a odpovídají na množství dalších otázek souvisejících s jejich vnímáním konkurenceschopnosti.