Norové budou v Česku platit lobbování za ženské kvóty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Z druhé etapy takzvaných Norských fondů, do nichž kromě Norska přispívá také Island a Lichtenštejnsko, začínají proudit peníze příjemcům. Mezi vůbec prvními granty, které rozdělí Nadace Open Society Fund v rámci výzvy Dejme (že)nám šanci, jsou projekty usilující o vyšší zastoupení žen v rozhodovacích pozicích ve firmách a v politice.

V rámci prvního balíku o objemu 104 miliony korun se dostane také například na bezplatnou linku první pomoci, která bude poskytovat rady obětem domácího násilí. Úspěšně dopadly také granty zaměřené na seniory, drogově závislé nebo lesbickou a gay komunitu. K 29 odsouhlaseným projektům patří dále akce na prosazení zákona o náhradním výživném, z Norských fondů poplynou peníze i na ekonomické analýzy dopadu mateřství.

„Během června počítáme s podpisem smluv s vítěznými žadateli. Projekty se pak budou moci rozběhnout,“ upřesnila Barbora Hořavová, manažerka programu Dejme (že)nám šanci.

Open Society Fund zažil přetlak žádostí

Open Society Fund zvládl obrovský přetlak žádostí především z řad neziskových organizací zpracovat za deset týdnů – dvakrát rychleji než je smlouvou stanovená lhůta. Skluz, který nabralo čerpání z Norských fondů, tím ale dožene jen minimálně. Byť mají být granty oficiálně určené na období 2009-2014, z balíku o celkovém objemu 132 milionů eur odejdou první peníze až za několik dnů.

Kvůli administrativním průtahům, které nastaly z české i norské strany, tak mají zájemci o Norské fondy pořádně naspěch. Všechny projekty musejí být uzavřeny a vyhodnoceny do dubna 2016. Roční odklad dostal jedině program zaměřený na vědu a výzkum. Jinak se s prodloužením nepočítá.

Česko začalo čerpat se čtyřletým zpožděním

Na školní kuchyni přispějí i norské fondy