Nové penzijní fondy mají letos rekordní výnosy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Podhora Marek/E15

Fondy třetího pilíře vzešlé z penzijní reformy Nečasovy vlády mají našlápnuto k rekordně úspěšnému roku. Osmadvacítka účastnických fondů vydělala svým klientům od počátku roku už takřka 3,5 procenta, tedy tolik jako za celý loňský rok. Ti z klientů, kteří při podpisu smlouvy zvolili agresivnější investiční strategii, počítají koncem tohoto měsíce zisky na prahu devíti procent.

Staré fondy penzijního připojištění, které se pro nové účastníky uzavřely v roce 2012, přitom za stejné období vydělaly necelé procento.

„Za růstem stály především sílící evropské akcie a zhodnocování amerického dolaru. Dolarové investice jsme se totiž rozhodli v posledních měsících měnově nezajišťovat, což se nám vyplácí,“ uvádí Pavel Racocha, šéf Penzijní společnosti Komerční banky, která v rámci dynamické investiční strategie vydělala klientům třetího pilíře dosud osm procent. Ještě úspěšnější byli Conseq nebo Allianz, jejichž klienti si letos přišli na výnos 14 a 11,5 procenta.

Důraz na akcie se vyplatil

Manažerům účastnických fondů se vyplatil podstatně větší důraz na akcie. Jejich podíl na investicích účastnických fondů se od počátku letošního roku zvýšil o polovinu, na akciový parket včetně Evropy a Ameriky tak nyní putuje přes 10 procent všech jejich investic, dynamické strategie sází na akcie dokonce více než z poloviny. „Výnos devět procent za půl roku při takřka nulové inflaci není dlouhodobě udržitelný, i přesto akcie zůstávají pro každého s dlouhodobým investičním horizontem v podstatě jedinou smysluplnou investicí,“ míní penzijní expert Jan Traxler ze společnosti Finez.

Nové fondy penzijního připojištění, takzvané účastnické fondy, nemusí na rozdíl od svých předchůdců garantovat, že střadatel neprodělá, a tak si mohou dovolit riskantnější strategie. Původní fondy, které spravují 320 miliard korun, investují totiž převážně do dluhopisů, jejichž výnos v posledních měsících propadl v mnoha případech i do záporných hodnot.