Obchodníci JP Morgan jsou viněni z obří ztráty

Banka JPMorgan

Banka JPMorgan Zdroj: ctk

Dva bývalí makléři banky JP Morgan Chase jsou viněni ze spiknutí ve snaze o zamaskování ztrát z obchodování, které nakonec překonaly 6,2 miliardy dolarů. Javier Martin-Artajo, který dohlížel na obchodní strategii s takzvaným syntetickým portfoliem v londýnské pobočce americké banky, a jeho makléř Julien Grout byli obžalováni federálním soudem se sídlem na newyorském Manhattanu.

Oběma je přičítáno za vinu pět trestných činů včetně spiknutí, zpronevěry cenných papírů, poskytování falešných údajů americké komisi pro cenné papíry či falšování záznamů. Dvojice manažerů měla společně s dalšími nejmenovanými konspirátory manipulovat a nafukovat ceny obchodních pozic držených v rámci syntetického kreditního portfolia (SCP). Manhattanský státní návladní Preet Bharara uvedl, že oběma obžalovaným hrozí trest až dvacetiletého pobytu za mřížemi.

Syntetické kreditní produkty jsou deriváty, které generují zisk či ztrátu v závislosti na vývoji určitých kreditních (dluhových) investic bez nutnosti, aby jejich majitel musel kupovat finanční instrumenty, na něž jsou deriváty navázány. Ztráty druhé největší americké bance pak vznikly ve chvíli, kdy se snažila zbavit exotických produktů, původně určených pro zajištění jiných obchodních pozic.

Američtí vyšetřovatelé uvedli, že pro SCP byl nejziskovějším rok 2009, kdy bance JP Morgan vydělaly tyto rizikové obchody jednu miliardu dolarů. Jméno Francouze Bruna Iksila, který stál v samotném centru skandálu a kvůli velikosti jeho SCP v londýnské JP Morgan se mu přezdívalo londýnská velryba, tento týden u newyorského soudu nezaznělo. Iksil v červnu podle slov Bharary podepsal dohodu o mimosoudním řízení a zavázal se spolupracovat s vyšetřovateli. Portfolio syntetických derivátů začalo v lednu 2012 rychle prodělávat, čehož si všimla nadřízená Martin-Artaja a v e-mailu ho upozornila, že je potřeba zásadně přecenit jádrové pozice.

Pokuta 750 milionů dolarů
Banka JP Morgan Chase bude muset kvůli obchodní ztrátě ve výši 6,2 miliardy dolarů sáhnout do kapsy ještě hlouběji, a to pro dalších minimálně 750 milionů. Takovou částku souhlasila banka uhradit v rámci urovnání sporů s britskými a americkými regulátory bankovního trhu. Informovaly o tom agentury Bloomberg a Reuters. Největší americká banka se snaží o to, aby urovnala co nejvíce sporů před koncem třetího čtvrtletí, tedy do 30. září.