Očima expertů: komu se vyplatí kupovat umění?

Barevné obrazy Lukáše Orlity (ilustrační foto).

Barevné obrazy Lukáše Orlity (ilustrační foto). Zdroj: CTK

Přemýšlíte o alternativních investicích a zvažujete nákup uměleckého díla? Do jakého umění se dnes vyplatí vložit peníze? Má smysl, aby se o takovou investici pokoušel člověk, který umění zvlášť nerozumí? Ptáme se prezidenta Asociace starožitníků, ředitelky aukční síně, ekonoma, investora a starožitníka.

Investice do umění mají řadu zastánců, ale i odpůrců. Jedni tvrdí, že jde o skvělou příležitost, jak diverzifikovat investiční portfolio a ještě si domů pořídit něco pěkného, druzí namítají, že vložit výhodně peníze do uměleckého předmětu dokáže jenom skutečný odborník a většina lidí, která se o to pokusí, se nakonec nepěkně spálí.

Pravda je, že na investice do umění by se mělo pohlížet trochu jinak než na investice do finančních produktů, jako jsou třeba akcie, dluhopisy nebo komodity. Investor je totiž často zároveň sběratel a milovník umění, takže se pro něj cena zakoupeného díla spojuje i s jeho estetickou hodnotou. Pokud ale chce někdo kupovat obraz nebo starožitný šperk, jen aby na tom pořádně vydělal, měl by si radši investici pořádně rozmyslet.

Zhodnocení za mnoho let

Obecně platí, že při nákupu uměleckého díla by měl člověk počítat se zhodnocením až za dlouhou dobu. U spekulací na pár let je výrazné riziko, že prodejní cena bude o dost nižší, než si původně představoval – pokud se vůbec prodej podaří.

Když se někdo rozhodne, že si domů pořídí obraz, sošku nebo jiné umělecké dílo, měl by si o trhu s uměním a samozřejmě také o prodávaném „zboží“ nejdřív něco zjistit. Příležitostí je spousta. Ve velkých městech najdete aukční síně, prodejní galerie nebo starožitnictví. Už za necelý týden začne například v prostorách Novoměstské radnice v Praze veletrh starožitností Antique. Než se ale rozhodnete do něčeho investovat, poraďte se raději s důvěryhodným znalcem.

Má smysl, aby se do umění zkoušeli investovat lidé, kteří nejsou odborníci? Je správná doba pro krátkodobější spekulativnější investice do umění, nebo je spíš lepší investovat s dlouhodobým horizontem? Ptáme se mezi investory, obchodníky s uměním, starožitníky i ekonomy. A do čeho by právě oni vložili svoje peníze?

Jaroslav Šura, investor a podnikatel
Lidé, kteří umění příliš nerozumějí, by do něj v žádném případě investovat neměli, z celé řady důvodů: nedostatečná znalost „produktu“, jeho mizerná likvidita, velké rozdíly mezi nákupní a prodejní cenou a podobně. Zejména nákup na krátkodobou spekulaci si vyloženě koleduje o průšvih. Na delší období může být zajímavý nákup stříbrných kilovek lunárního kalendáře, ale to je spíše sběratelství než umění.

Pro běžného investora investice do umění není dobrá volba.

Další názory čtěte na webu Peníze.cz

Jaroslav Svěcený: Češi začínají investovat do hudebních nástrojů