Oligarchové ničí pověst londýnské City

Velká Británie, Londýn

Velká Británie, Londýn Zdroj: profimedia.cz

Člen Dolní sněmovny britského parlamentu Adrian Bailey zítra požádá o sestavení vyšetřovací komise, která má prověřit všechny zahraniční ropné a těžařské společnosti řízené ze Spojeného království.

„Když je společnost (Eurasian Natural Resources Corp) předmětem takové mezinárodní kritiky, vrhá to špatné světlo na autority, které ji pustily na burzu,“ uvedl Bailey. Kazašská společnost Eurasian Natural Resources Corp (ENRC) je od minulého měsíce vyšetřována britským úřadem SFO, který šetří zpronevěru a uplácení. SFO se zaměřuje především na styl podnikání ENRC v afrických státech. Indonéská firma Bumi zase čelí skandálu s nezaúčtovanými 38 miliony dolarů neznámého původu.

Baileyho snaha se bude překrývat s kampaní UK Listings Authority, hlídače burzovní brány. Ta má v příštích týdnech ohlásit zpřísnění pravidel pro vstup na londýnský parket. Přísnější pravidla se mají týkat především minimálního podílu veřejně obchodovaných akcií vůči celkovému počtu akcií a corporate governance.

Na počátku roku 2007, v době vrcholící konjunktury, předala skupina vlivných britských investorů tajné varování tamním regulátorům, že reputace Londýna jako prestižního akciového trhu je v ohrožení. Britské akciové indexy největších veřejně obchodovaných společností FTSE se plnily nováčky. Šlo o společnosti z rozvíjejících se trhů kontrolované novou generací magnátů, kteří si na transparentnost účetnictví nebo corporate governance příliš nepotrpí.

Jak skandál kolem ENRC či Bumi nabírá na obrátkách, investoři se ptají, jak bylo možné, že City povolila každému vstoupit na akciový trh. Začátek poměrně volných pravidel britské metropole, co se týče nových zájemců o úpis akcií, se datuje do roku 2002. Po skandálech, jako byl kolaps gigantu Enron, došlo k výraznému zpřísnění pravidel v New Yorku. Nová tamní legislativa odradila řadu zájemců z rozvíjejících se trhů. Londýn však k žádnému utažení pravidel nesáhl a jen využil šance přilákat společnosti, kterým se již do New Yorku nechtělo. Teprve nyní se probudily i odpovědné struktury v Británii.

Do čela britské centrální banky míří poprvé cizinec

Bonusy bankéřů se mohou zastavit o bruselský strop