Ovládnutí Wiener Privatbank se skupině Arca prodraží o 80 milionů

Wiener Privatbank

Wiener Privatbank Zdroj: wienerprivatbank.com

Za každou akcii rakouského privátního domu Wiener Privatbank zaplatí česko-slovenská investiční skupina Arca Holding o jedno euro navíc. Stále přitom není jasné, zda transakci povolí rakouský regulátor trhu.

Vstup skupiny Arca na rakouský bankovní trh narazil na další překážku. Arca se musela s prodávajícím dohodnout na prodloužení lhůty, během níž musí dojít k dokončení transakce. „Prodávající získají od Arca Capital Finance Group vedle kupní ceny ve výší 10 eur za akcii prémii za exkluzivitu při jednání do 31. října 2018 ve výši dvě eura za akcii a za prodloužení této lhůty do 30. června 2019 obdrží platbu jedno euro za akcii,“ uvádí se v oznámení pro Vídeňskou burzu, na které jako první upozornil server Euro.cz.

Podle dřívějšího povinného hlášení pro burzu byl příplatek za exkluzivitu dojednán už v září 2017, prémie za prodloužení lhůty je ale novinkou. Kupní cena 61 procent Wiener Privatbank tak stoupne o 3,07 milionu eur (79 milionů korun) na 39,92 milionu eur (1,03 miliardy korun).

Na dokončení transakce bude Arca potřebovat více času. Jak oznámil rakouský úřad pro dohled nad finančními trhy FMA, skupina svou žádost o převzetí rakouské banky stáhla. „Po konzultacích s našimi poradci jsme se rozhodli žádost stáhnout a opětovně připravit nové podaní,“ potvrdil pro E15 většinový vlastník Arca Capital Rastislav Velič. „Důvodem je především to, že během schvalovacího procesu došlo k podstatným změnám v majetkové a akcionářské struktuře,“ dodal.

Z Arca Capital se letos stáhl její dlouholetý majoritní akcionář Pavol Krúpa, 55procentní podíl převedl právě na Veliče. Své současné aktivity dřívější majoritní vlastník Arca Capital soustředí do společnosti Krupa Global Investments. „V zájmu dalšího směřování jedné a druhé větve (původní Arca Capital, pozn. red.) jsme se rozhodli oddělit od skupiny Arca Capital aktivity, které se věnují ‚oportunity business‘ a které jsou reprezentované Povolem Krúpou,“ uvedl Velič.

Podávajícími většinového podílu ve Wiener Privatbank jsou realitní podnikatel Günter Kerbler a bankéř Johann Kowar, kteří své akcie drží jako soukromé osoby i prostřednictvím několika různých společností.

FMA a Evropská centrální banka, která bude mít v rozhodování o povolení transakce konečné slovo, se netají svými pochybnostmi o česko-slovenském investorovi. Do schvalování transakce promlouvá i slovenská centrální banka. „Důležitý je postoj rakouského a slovenského regulátora. Právě v dalším podaní se chceme s případnými výhradami popasovat,“ dodal Velič.