Pád další kampeličky? Centrální banka sebrala licenci záložně WPB

WPB Capital

WPB Capital Zdroj: WPB Capital

Spořitelní družstvo WPB Capital má zákaz působit jako družstevní záložna. Nepravomocně o tom rozhodla Česká národní banka. Kampelička chystá podat rozklad k bankovní radě ČNB. WPB Capital nesměla na základě předběžného opatření ČNB od loňského května přijímat nové vklady a poskytovat nové úvěry.

„Do pravomocného rozhodnutí ve správním řízení se zmíněnou záložnou nebude ČNB zveřejňovat bližší informace,“ řekl mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann. Kampelička má téměř 11 tisíc členů.

Centrální banka se nás snaží zlikvidovat, zní z WPB

ČNB dospěla podle WPB k tomuto rozhodnutí až po téměř 11 měsících, tedy po čase, který několikanásobně překročil zákonem povolenou dobu 120 dní. Nestandardní délku tohoto řízení chápe WPB jako snahu ČNB o ekonomickou likvidaci družstva bez nutnosti vydat rozhodnutí.

Hlavním důvodem odebrání licence je údajně poskytování tzv. finanční asistence, kterou vyhláška ČNB zakazuje. „Tato vyhláška je ovšem v přímém rozporu se zákonem o obchodních korporacích, který finanční asistenci výslovně povoluje. Navíc tato údajná finanční asistence nebyla vůbec řádně prokázána,“ sdělila záložna.

ČNB porušovala správní řád a další zákony, tvrdí WPB

V průběhu řízení ČNB opakovaně porušovala dle názoru WPB správní řád a další zákony. Podklady, některé nezákonně získané nebo tvořené anonymními udáními, prý zařazovala se zpožděním, libovolně přesouvala mezi různými spisy a neprováděla jejich řádné dokazování. Na tyto okolnosti upozornilo WPB i Ústavní soud. ČNB tato vyjádření WPB Capital opakovaně odmítla komentovat. „ČNB se kvůli zákonné povinnosti mlčenlivosti standardně nevyjadřuje k jednotlivým subjektům a konkrétním případům finančního trhu,“ sdělila dříve banka.

„Je veřejně známo, že i přes 11měsíční dobu zásadního omezení činnosti WPB ze strany ČNB, zažádali o kapitálový vstup do WPB Capital silní investoři, kteří měli navýšit kapitál o stovky milionů korun. I bez něj však WPB Capital disponuje dostatečnou volnou likviditou a kapitálovou přiměřeností asi 18 procent. To je jedna z dalších indicií, které ukazují, že se ČNB účelově snažila družstvo zničit, nikoliv chránit zájmy jeho členů,“ uvedla záložna.

Po boomu kampeliček z konce 90. let jejich počet trvale klesá
Družstevní záložny, novodobé kampeličky, začaly vznikat v roce 1996 za účelem provozování finanční činnosti ve prospěch členů. V roce 2000 přišla první velká vlna krachů družstevních záložen - ze 127 činných ke konci roku 1999 jich o rok později fungovalo jen 73. Od té doby počet těchto finančních institucí klesal; v roce 2009 už jich bylo jen 17 a k dnešnímu dni jich ČNB registruje ještě o pět méně.
I když se ale družstevní záložna dostane do problémů, o svoje peníze lidé nepřijdou. Všechny vklady fyzických osob v bankách, záložnách a stavebních spořitelnách jsou stoprocentně pojištěny do výše 100 tisíc eur. V případě, že by finanční instituce nemohla splnit své závazky, vyplácí vklady Fond pojištění vkladů (FPV).

WPB Capital koncem února oznámila, že se do ní chystá vstoupit finanční skupina Arca Capital. Investice do družstva byla ale podmíněna zrušením nebo změnou předběžného opatření, které navyšování kapitálu zakazuje. Slovenská Arca Capital hodlala navýšit základní kapitál WPB o 45 milionů korun a zároveň nabýt další členské vklady od některých současných členů za celkem 306,5 milionu korun.

Strategickým cílem WPB Capital bylo získání bankovní licence. Objem bilanční sumy WPB Capital by měl podle strategického plánu v příštích letech narůst až na deset miliard Kč ke konci roku 2018, a to při udržení kapitálové přiměřenosti nad hranicí 20 procent, která odpovídá hodnotám největších hráčů na českém bankovním trhu.

Výběr případů družstevních záložen, které se v posledních pěti letech dostaly do problémů:
Březen 2010 - ČNB odejmula povolení k činnosti v sektoru družstevních záložen Úvěrnímu družstvu PDW, tehdy jedné z nejmenších záložen na trhu. Důvodem byly závažné nedostatky v činnosti, mimo jiné neměla dostatečné zajištění úvěrů a neprováděla vnitřní audit. Výplata náhrad vkladů družstva PDW začala loni v březnu. Celková výše náhrad vyplacených FPV může dosáhnout 16 milionů korun.
Prosinec 2010 - ČNB odejmula Vojenské družstevní záložně povolení působit jako družstevní záložna; důvodem byly přetrvávající závažné nedostatky v podnikání záložny. Do října 2011 FPV většinu peněz klientům vyplatil; šlo o 68,3 milionu korun.
Březen 2012 - ČNB odejmula povolení působit jako družstevní záložna spořitelnímu a úvěrnímu družstvu Unibon. Důvodem byly přetrvávající nedostatky v podnikání záložny, které významně a negativně ovlivňovaly její bezpečnost a stabilitu. Do konce roku 2012 vyplatil FPV 99 procent všech ze zákona pojištěných vkladů této kampeličky; celkem šlo o 1,8 miliardy korun.
18. prosince 2013 - ČNB odňala povolení působit jako družstevní záložna Metropolitnímu spořitelnímu družstvu. Důvodem byly závažné nedostatky v podnikání družstevní záložny, které poškozovaly zájmy vkladatelů a ohrožovaly bezpečnost a stabilitu finančního ústavu. Soud následně poslal záložnu do konkurzu. Drtivá většina klientů již dostala vyplacenu pojištěnou část svých úspor. Celkem jde o zhruba 12 miliard korun, tedy o druhou nejvyšší výplatu v historii FPV (po náhradách pro klienty zkrachované Union banky v roce 2003).
8. dubna 2014 - Spořitelní družstvo WPB Capital oznámilo, že obdrželo nepravomocné rozhodnutí ČNB o odnětí povolení působit jako družstevní záložna. Záložna se proti tomu hodlá bránit. WPB Capital nesměla už od loňského května přijímat nové vklady ani poskytovat nové úvěry.

Kampelička WPB podává ústavní stížnost na ČNB