Palebná síla ECB po prvním dnu klesla

Sídlo ECB ve Frankfurtu.

Sídlo ECB ve Frankfurtu. Zdroj: ctk

Centrální banky eurozóny v pondělí spustily dlouho očekávaný program nákupu státních dluhopisů. Už první den takzvaného kvantitativního uvolňování, které Evropská centrální banka (ECB) ohlásila v minulém týdnu, ale dostali bankéři od trhu políček. Ztráty z pořizovaných bondů totiž během dne v některých případech vzrostly na úrovně, které jsou pro ECB už nepřijatelné, a národní centrální banky je za takových okolností nesmí dále nakupovat.

Podle scénáře ECB mohou banky investovat do bondů s maximální ztrátou dvou desetin procenta. Během pondělka přestaly tuto podmínku splňovat dvouleté a tříleté dluhopisy vydané vládou v Berlíně. „Ztrátový strop je v jistých směrech omezující, snižuje se tím objem cenných papírů dostupných centrálním bankám k nákupu,“ uvádí ekonom Filip Fyrbach z GE Capital.

Čtěte glosu Jaroslava Bukovského:

Během premiérového dne kvantitativního uvolňování podnikly na dluhopisové trhy nájezdy přinejmenším centrální banky Německa, Belgie, Francie a Itálie. Agenturám Reuters a Bloomberg to potvrdili oslovení obchodníci na devizových trzích. Výnosnost bondů kvůli masivním nákupům centrálních bank během dne propadla i o desítky procent, celá řada dluhopisových emisí se tak v příštích týdnech může stát pro centrální banky nedostupnou.

Se ztrátou mezi 0,1 a 0,2 procenta, tedy na dohled od „zakázaného“ pásma, se přitom obchodují dluhopisy pěti zemí eurozóny. Odborníci soudí, že ECB může kvůli nedostatku akceptovatelných dluhopisů přijmout i vyšší ztráty. „Pokud se po měsíci nákupů nepodaří vykoupit dluhopisy za avizovaných 60 miliard eur, pak bude ECB asi reagovat snížením depozitní sazby více do záporu,“ uvádí Petr Hlinomaz z BHS. Ta je nyní nastavena na -0,2 procenta, a limituje tak v této výši maximální ztrátu z investic bank do dluhopisů.

Vladan Gallistl: Centrální banky křiví cenu úplně všeho