Penta vyzvala k zastavení prodeje Sazky

Skupiny Penta a E-invest vyzvaly v dopise všechny členy věřitelského výboru Sazky, aby zastavili prodej podniku a dali insolvenčnímu správci pokyn, aby se uskutečnil ve veřejné dražbě. Podle Penty je vybraný způsob prodeje – výběrové řízení – netransparentní a uměle snižuje kupní cenu. Skupina PPF jako jeden z největších věřitelů Sazky návrh odmítla. Podle ní chce Penta pouze prodej zdržovat a mezitím co nejvíc ukrojit z loterijního trhu.

Pokud věřitelský výbor nezmění své rozhodnutí, Penta se přímo ani nepřímo současného výběrového řízení nezúčastní. Penta a E-invest v tom případě v průběhu příštího týdne detailně představí svoji „plně závaznou, transparentní a seriózní nabídku“ na koupi Sazky tak, aby bylo možné ji veřejně porovnat s jakoukoliv nabídkou, kterou zveřejní Cupka.

Podmínky výběrového řízení na prodej Sazky podle Penty zvýhodňují PPF a KKCG a účelově snižují počet zúčastněných potenciálních investorů. Ti seriózní se prý nebudou ochotni za těchto podmínek do výběrového řízení přihlásit. „Dochází k omezení účasti ve výběrovém řízení a následně k umělému snížení kupní ceny, které bude ve výběrovém řízení dosaženo, a tím k poškození všech přihlášených věřitelů dlužníka,“ dodala Penta.

„Skupina PPF jako jeden z největších věřitelů Sazky odmítá návrh Penty a E-investu, aby členové věřitelského výboru zastavili prodej společnosti, jehož prostřednictvím chce insolvenční správce získat prostředky k pokrytí závazků Sazky vůči věřitelům. Věřitelé se nemohou řídit tím, co vyhovuje jenom skupině Penta, totiž umrtvená Sazka, která by vyklidila pole konkurenční loterii, kterou Penta buduje,“ reagovala PPF.

„Chápeme, že pro Pentu by nejlepším scénářem bylo vyhrát ve výběrovém řízení a následně 'naprosto neočekávaně' nezískat souhlas antimonopolního úřadu, nebo nezískat financování, umrtvit prodej na dalších šest měsíců a mezitím získat 30 procent loterijního trhu pro sebe. To je však cesta k výraznému poškození všech věřitelů Sazky. Taková cesta je pro nás nepřijatelná,“ řekl šéf Sazka týmu ve skupině PPF a člen věřitelského výboru Kamil Ziegler.

Zdržování prodeje má bránit vysoká kauce i možná pokuta

O vítězi výběrového řízení bude rozhodovat výhradně cena. Soutěže se může zúčastnit prakticky kdokoliv, kdo splní základní podmínky stanovené insolvenčním zákonem. Sazka, která je v konkurzu od konce května, bude prodána ve veřejném výběrovém řízení jako celek jednou smlouvou. Vítěz výběrového řízení by měl být znám zhruba za měsíc.

Zájemci budou muset složit předem jistinu půl miliardy korun. Nejpozději do pěti týdnů od zahájení výběrového řízení musí zájemci, kteří složili jistinu, doručit insolvenčnímu správci závaznou finanční nabídku, včetně potvrzení o složení celé nabízené částky na speciálním vázaném bankovním účtu a také podepsanou kupní smlouvu.

Vítěz tendru musí ještě získat souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, popřípadě kompetentních evropských orgánů. Souhlasné stanovisko úřadu musí doložit do pěti měsíců ode dne, kdy bude zveřejněn výsledek výběrového řízení. Pokud vítěz souhlas antimonopolního úřadu nezíská, bude muset zaplatit smluvní pokutu 1,5 miliardy korun. Celé výběrové řízení se bude muset opakovat.

Dosud se o Sazku přetahovaly dva tábory silných investorů. Na jedné straně PPF a KKCG, které ovládly věřitelský výbor, protože jim Sazka dluží nejvíc, na druhé straně právě Penta, majitel konkurenční loterijní firmy Fortuna. Penta už dříve nabídla 2,5 miliardy korun za loterijní část Sazky, Fortuna pak 3,5 miliardy korun za Sazku jako celek.