Platy šéfů rostou rychleji než průměrná mzda

euro, platy

euro, platy Zdroj: profimedia.cz

Šéfové českých firem se pomalu vracejí do předkrizové mzdové kondice. Průměrný top manažer si v základní mzdě bez bonusů přijde na devítinásobek standardního platu a příjmové nůžky mezi vedením a běžnými zaměstnanci se dále rozevírají. Vyplývá to z analýzy manažerských odměn společnosti Pedersen & Partners. Top manažerský průměr je 286 tisíc korun měsíčně.

Domácí manažeři jsou přeborníky, jak se vyhnout závislosti na dlouhodobé prosperitě firmy. Z ročního platu domácích manažerů připadá na výkonnostní bonusy jen 22 procent. „V západní Evropě měly odměňování manažerů za splnění dlouhodobých cílů už před krizí čtyři z pěti společností, do Česka tento trend nepronikl ani v době recese,“ uvádí Jan Spáčil z Deloitte Corporate Governance.

Vleklé problémy ekonomiky si však žádají své. „Pozorujeme posun ve prospěch variabilní složky odměňování. Novým trendem jsou dlouhodobé plány, které mají motivovat manažery, aby se nesoustředili jen na růst z roku na rok,“ říká expert na řízení lidských zdrojů Libor Stodola z PwC.

Zlatou éru manažerských dolů na peníze otupila hospodářská krize. Zatímco před rokem 2008 rostly výplatnice o pět až deset procent ročně, soumrak ziskovosti jejich firem upozadil i finanční ambice manažerů. Černě je v manažerských diářích vyznačen zejména rok 2009. Tehdy se v ekonomice lámal chléb a začala velká manažerská migrace. Po propuštění se obvykle v nové práci museli „tops“ spokojit s o dvacet až třicet procent nižším platem než v dosavadním působišti. I tak ovšem průměrná mzda šéfů v roce krize dokázala růst.

Tempa růstu mezdTempa růstu mezd

Zatímco mzdy šéfů konvergují k západním standardům, příjmům řadových zaměstnanců vládne duch Východu. „Mzdové rozdíly mezi platem generálního ředitele a běžných pracovníků firmy jsou v Česku mnohem větší než v západní Evropě, zejména ve Skandinávii,“ uvádí analytik Conrad Pramboeck ze společnosti Pedersen & Partners. Zatímco se průměrná manažerská mzda podle analýzy loni zvýšila o 4,8 procenta, celé Česko si přitom ve druhém čtvrtletí meziročně připsalo jen 1,2 procenta.

V mezinárodním srovnání působí odměny českých manažerů spíše střízlivě. Šéfové firem s průměrně 250 zaměstnanci berou o šest procent méně než v Polsku a o dvanáct procent méně než v Turecku. Němečtí manažeři pak převyšují své české protějšky o bezmála sedmdesát procent.

„Odměny šéfů firem jsou stále menší než na Západě. Nižší jsou však i životní náklady,“ připomíná Pramboeck. Na nadprůměrné peníze si přijdou manažeři farmaceutických firem stejně jako energetických a výrobních odvětví. Na opačném konci pyramidy výplatnic stojí maloobchod či stavebnictví.