Po pěti letech od začátku krize jsou banky ještě větší

Lehman Brothers

Lehman Brothers

V pondělí to bude pět let, co padla investiční banka Lehman Brothers, kterou všichni nechali napospas jejímu osudu. Den 15. září 2008 se stal oficiálním začátkem největší hospodářské krize od třicátých let minulého století.

Stanley Ruth Poratová, která platí za jednu z nejvlivnějších žen na newyorské Wall Street, v září 2008 pracovala jako bankéřka finančního domu Morgan Stanley. Radila americkému ministerstvu financí se záchranou hypotečních agentur Fannie Mae a Freddie Mae. V tu dobu si ještě myslela, že rizika finančního systému zná dobře. Vždyť právě celý víkend strávila nad plány, jak zachránit Lehman Brothers. Vtom jí ale zavolali, ať začne pracovat na záchraně pojišťovny AIG.

Zachraňujete nesprávného

„Během telefonátu mi sdělili, že pracujeme na nesprávné věci,“ svěřila se letos v rozhovoru pro agenturu Bloomberg dnes pětapadesátiletá Poratová , která nyní pracuje jako finanční ředitelka Morgan Stanley. „Skutečnost, že by AIG mohla jít tak rychle ke dnu a dopad na americkou a světovou ekonomiku by byl nepředstavitelný, byla naprosto omračující, vůbec to nikdo nepředvídal,“ přiznává Angličanka, jejíž postava se objevila i ve filmu z produkce HBO Too Big Too Fail, který byl inspirovaný právě příběhem AIG.

Namále měl i chlebodárce Poratové. Morgan Stanley se dostal na hranu kolapsu poté, co hedgeové fondy, které své peníze peníze nemohly dostat z padlé Lehman Brothers, vytáhly během druhé poloviny září 2008 z Morgan Stanley 128 miliard dolarů. Aby se banka udržela nad vodou, musela prodat dvacetiprocentní podíl sama sebe, stát se holdingem a půjčit si od centrální banky během jediného dne 107,3 miliardy dolarů.

Stejné výchozí parametry

Ačkoli se kapitál šesti největších amerických bank od roku 2008 zdvojnásobil, politici a bankovní veteráni shodně říkají, že je to pořád málo. Stále vidí systém příliš zaúvěrovaný, složitý a navzájem propojený na to, aby ustál paniku. Regulátoři příliš mnoho nových nástrojů také nemají. Vypadá to na totožné výchozí parametry, jaké existovaly před krizí. „Situace je bezpečnější, než byla, nikoli ale dostatečně bezpečná,“ mysli si Stefan Walter, který vedl globální snahy o přehodnocení kapitálových požadavků na banky jako šéf Basilejského výboru pro bankovní dohled.

Nemohou se shodnout

Na padesát bankéřů, ekonomů, právníků a politiků, kterých se dotazoval magazín Bloomberg Markets, se nemohou shodnout na tom, co je pro finanční sektor potřeba udělat. Někteří z nich poukazují na skutečnost, že americké banky se staly ještě většími. Rozvahy šesti největších amerických od roku 2007 nabobtnaly o 28 procent. Bylo by tak ještě složitější nechat je padnout.

Jiní zase říkají, že banky do krize nedostala jejich velikost. „Banky jsou příliš velké a myslím si, že musejí být příliš velké,“ řekl ředitel asset managera BlackRock David Komansky, který v letech 1996 a 2002 vedl banku Merrill Lynch. Tu krize přihrála do rukou největšího amerického finančního domu Bank of America.

Profil pádu Lehman Brothers čtěte v pondělí v E15