Počet pracovních nabídek v londýnské City klesá

Centrum Londýna

Centrum Londýna Zdroj: CC BY-SA 2.0: jikatu

Již několik let je britský finanční sektor v útlumu a jen odleskem své bývalé slávy. Další ránu londýnským čtvrtím City a Canary Wharf, kde drtivá většina finančních institucí sídlí, zasadila statistika aktuálně volných pracovních míst.

Podle dat společnosti Astbury Marsden klesla v červenci nabídka pracovních míst na 2172 z červnových 2462. Astbury Marsden to vysvětlila vyššími kapitálovými požadavky na banky, které je od přijímání nových pracovníků odrazují. Neobstojí ani argumenty, že léto je slabší sezona. Červencová čísla jsou meziročně dokonce o 27 procent nižší.
Ještě před třemi lety pravidelně překračoval počet volných míst, který je lakmusovým papírkem situace v britském finančním sektoru, šest tisíc. Před finanční krizí to bylo ještě více.

Pozitivní hospodářské výsledky, které minulý týden ohlásila řada britských bank, znamenají mírné zlepšení. „Znovunabytý optimismus ze slušných výsledků se zatím nepřelil do najímání nových bankéřů napříč sektorem,“ poznamenal pro Bloomberg šéf Astbury Marsden Mark Cameron.

Zájem o zvyšování personálních nákladů přijímáním nových zaměstnanců v době utahující se regulace zůstává minimální. Minulý týden skupina Barclays zveřejnila svůj plán na získání 7,8 miliardy liber dodatečného kapitálu, aby splňovala nové podmínky Bank of England ohledně krytí úvěrů.

„Regulátoři se snaží banky přinutit, aby se rozhodly, která oblast pro ně bude klíčová a profitabilní,“ píše se ve zprávě poradenské společnosti Evans. To je i případ zestátněné Royal Bank of Scotland, která nového šéfa našla v retailové divizi. Banka se chce totiž zbavit své korporátní a investiční části a soustředit se na retailové bankovnictví. To ale minulý týden vyděsilo investory, kteří se v panice zbavovali akcií RBS.