Pojištění domácnosti: Proč se vyplatí a s čím vším vám dnes pomůže?

Zdroj: Shutterstock

Znáte to určitě sami. Když to nejméně čekáte, zaskočí vás pohroma. Praskne trubka pod sprchovým koutem nebo vám odejde pračka. Cena za služby řemeslníka nebo opraváře, který vám závadu rychle a kvalitně opraví, se může vyšplhat do desítek tisíců korun. Pokud tedy budete mít to štěstí a řemeslníka seženete. V Česku totiž řemeslníci dlouhodobě chybí.

Kvalitních řemeslníků je málo, jejich ceny rostou, a přemluvit někoho, aby k vám dorazil a vyřešil rozbitý kotel v řádu několika málo dnů, nebo snad hodin, je téměř nemožné. Pomoci nicméně může pojištění domácnosti – součástí některých z nich už jsou dnes totiž i takzvané asistenční služby.

S čím běžně počítáme, když jsme pojištění

Vytopíte souseda, soused vytopí vás nebo vás vykradou. Pokud jste pojištění a pojistná smlouva zahrnuje i tyto situace, pak na vyřešení těchto „radostí“ nebudete sami. Pojišťovna vám (podle podmínek uvedených v pojistné smlouvě) uhradí škody, které vznikly. Takovou představu má o pojištění domácnosti většina z nás. 

Pojištění pomůže i při zabouchnutí klíčů nebo při poruše pračky

Možná tedy budete překvapení, že pojištění domácnosti v dnešní době dokáže pomoci ještě v mnoha dalších situacích, než je „pouhá“ náhrada škody. U Allianz jsou součástí pojištění domácnosti takzvané asistenční služby, díky kterým se vám dostane pomoci třeba v havarijních situacích, které nejste schopní vyřešitvlastními silami (prasklé trubky, spálené pojistky), nebo při zabouchnutí klíčů.

Kromě toho do asistenčních služeb spadají deratizační a dezinsekční služby, pokud se vám v domácnosti objeví hlodavci nebo obtížný hmyz. A pro mnoho lidí asistenční služby překvapivě zahrnují i pomoc při poruchách domácích elektrospotřebičů.  

Neshánějte řemeslníky, volejte pojišťovnu

Vy už tak nemusíte po svých příbuzných a známých shánět kontakty na řemeslníky a opraváře a modlit se, že budou mít čas. Když se vám doma přihodí některá z výše uvedených situací, jednoduše sáhnete po telefonu a přes asistenční linku se s pojišťovnou domluvíte, jak vzniklou situaci vyřešit.

Kromě toho, že vám seženou vhodného řemeslníka, jeho výjezd (včetně materiálu, který je k opravě potřeba) buď celý, nebo zčásti (opět záleží na smluvních podmínkách) proplatí.

A právě pocit jistoty a pohodlí jsou kromě obavy o finanční výlohy tím nejčastějším důvodem, proč si dnes spousta lidí pojištění domácnosti pořizuje.

Pojištění domácnosti a pojištění budovy: Pozor na rozdíly

Při sjednání pojištění si dejte pozor, abyste nezaměnili pojištění budovy a pojištění domácnosti. Každé z nich totiž pokrývá něco trochu jiného. Abyste mohli klidně spát, ať se děje cokoliv, pečlivě si promyslete, co vlastně chcete a potřebujete pojistit.

Pojištění domácnosti pokrývá veškeré vybavení, které z vašeho domu či bytu dělá domov. Nábytek, spotřebiče, osobní věci, elektroniku. Zahrnuje ale třeba i asistenci, právní poradenství a odpovědnost. Plně si s ním tedy vystačíte, pokud bydlíte v nájmu. Jestli však obývanou nemovitost zároveň vlastníte, přijde vám vhod i pojištění budovy. To proti újmě zároveň ochrání i vaši střechu nad hlavou, zahradu a garáž.

Sjednat si také můžete některý z balíčků pojištění majetku, které v různé míře pokrývají nejčastější rizika.