Pojištění ekologických rizik firmy podceňují, často o něm ale ani neví

Ekologické škody

Ekologické škody Zdroj: profimedia.cz

České firmy údajně podceňují riziko dopadu jejich byznysu na přírodní prostředí, a proto se dobrovolně nepřipojišťují. Tvrdí to alespoň průzkum AIG Europe, podle kterého se to týká až dvou třetin evropských firem.

Důvod proč firmy podceňují rizika možných ekologických katastrof je především snaha ušetřit. Ta však vychází z neznalostí rizik a výše možných finančních dopadů při větší ekologické havárii. „Zájem ze strany podnikatelských subjektů je opravdu minimální,“ uvedla specialistka na neživotní pojištění z České asociace pojišťoven Marcela Machová. Asociace pro tento typ pojištění dokonce ani nevede samostatné tabulky.

Chybí reklama

„Například u dobrovolného pojištění environmentálních škod jsem zatím nikde neviděl třeba reklamní spot na to, že firmy mohou dělat něco rizikového, co jsou pojišťovny ochotné za určitých podmínek pojistit,“ uvedl expert v oblasti ochrany životního prostředí a průmyslové toxikologie Oldřich Petira.

Podle AIG může nízká informovanost firem pramenit i z toho, že v Česku není zákonem stanovena povinnost sjednání pojištění environmentálních rizik pro všechny podnikatelské subjekty jako třeba na Slovensku či v dalších státech Evropské unie. Povinné pojištění musí mít podle české legislativy jen firmy pracující s vybraným sortimentem nebezpečných chemických látek, popřípadě každý subjekt, který by mohl způsobit ekologickou škodu nad dvacet milionů korun – pokud se ovšem neúčastní programu ekologického managementu EMAS či nepracuje podle normy ISO 14000.

Milionové pokuty

Machová přitom zdůrazňuje, že i když zákon v mnoha případech nevyžaduje povinné pojištění, neznamená to, že by firmy za připadnou ekologickou škodu nebyly odpovědné a povinné tuto škodu či újmu uhradit.

Odložení, podcenění sjednání pojištění nebo porušení zákonných předpisů pak podle průzkumu vedlo k tomu, že jen v minulém roce udělila Česká inspekce životního prostředí přes 2,2 tisíce pokut, přičemž nejvyšší z nich dosáhla výše 16,7 milionu korun.

V Česku nabízí podnikatelům pojištění environmentálních rizik například zmíněná AIG, dále pak Kooperativa pojišťovna anebo také ACE Group.