Pojišťovny začínají zařazovat krytí následků nákazy virem zika

Komár přenášející virus zika

Komár přenášející virus zika Zdroj: CC BY 0: Rafaelgilo via Wikipedia

Na postupné šíření nákazy virem zika ve světě a s ním patrně souvisejících případů mikrocefalie u novorozeňat začínají krom Světové zdravotnické organizace reagovat i pojišťovny, ty české nevyjímaje. Například Uniqa pojišťovna možnou nákazu zařadila začátkem tohoto týdne do nabídky připojištění velmi závažných onemocnění u svého rizikového životního pojištění.

„Odškodnění se vyplácí jednorázově při popsaném potvrzení diagnózy dítěte z pojištění jeho rodiče,“ upřesnila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Výše vyplacené částky se prý řídí sjednanou pojistnou částkou, zpravidla v řádu statisíců. Maximální výše pak může být až jeden milion korun.

Pojišťovna Kooperativa v souvislosti s virem Zika žádné dodatečné opatření nepřipravuje, neboť jej již nepřímo kryje. „V životním pojištění pojišťujeme vrozené vývojové vady narozených dětí, tedy i tyto případy,“ vysvětlil Milan Káňa.

Česká pojišťovna podle Ivany Buriánkové zatím nákazu virem Zika v rámci nabízeného životního pojištění nekryje. Václav Bálek z Allianz pojišťovny na dotaz E15 potvrdil, že se vývojem ve světě pojišťovna zabývá a momentálně analyzuje možnosti adekvátní reakce.

Ve světě zatím začíná vývoj vakcíny proti viru, do nějž se zapojilo 15 farmaceutických laboratoří, uvedla zástupkyně ředitelky WHO Marie Paule Kienyová. Podle ní se zdá, že v práci nejvíce pokročil americký Národní ústav zdraví (NIH) a společnost Bharat Biotech sídlící v Indii. I tak je ale nutné s velkými klinickými testy počítat nejdříve za půldruhého roku.