Policie zastavila prodej rozsáhlých pozemků po zkrachovalé kampeličce

Kauza krachlé kampeličky - schéma

Kauza krachlé kampeličky - schéma Zdroj: e15

Čachry s pozůstalostí kampeličky Metropolitní spořitelní družstvo vyústily v zásah protimafiánského útvaru policie proti převodu obřího balíku polností. Firma, která je měla získat, to označuje za nezákonný zásah.

Dosud neznámá společnost Dooku Group získala obří balík zemědělské půdy napříč Českou republikou. Pole, louky a lesy mají původ v desítkách firem, které si na tyto nemovitosti vzaly úvěry ze zkrachovalého Metropolitního spořitelního družstva. Dluhy však nesplatily.

Spletitou tunelářskou kauzu, jejíž hybatelé nejsou stále zřejmí, už řeší soudy. Další větve stále ještě vyšetřuje policie. Právě aktuální zásah Národní centrály proti organizovanému zločinu podle informací deníku E15 způsobil, že se velká část polností nakonec k Dooku Group nedostala.

Pro Dooku Group byla policejní akce překvapením. „Překvapilo nás, že část v dražbě nabytých nemovitostí byla rozhodnutím Policie ČR zajištěna. Dražbu jsme považovali za bezpečnou formu nákupu nemovitostí. Mělo by se zřejmě jednat o trestnou činnost předchozích vlastníků. Vše teď řeší náš právník. Věříme, že zajištění bude brzy zrušeno, neboť z našeho pohledu se jedná o nezákonný zásah do našeho vlastnictví,“ řekl na dotaz deníku E15 ředitel Dooku Group Jiří Kalčic.

Kauza největší české kampeličky má několik větví. Hlavní se týká sedmnácti obviněných manažerů záložny i údajných bílých koní v nastrčených firmách čerpajících úvěry. Tuto část případu řeší od roku 2017 Městský soud v Praze. Policie ale loni odstartovala podle již dřívějších informací serveru Česká pozice nové vyšetřování MSD zaměřené na úvěry poskytované před bankrotem.

S jakou částí kauzy souvisí aktuální policejní zásah, není zatím zřejmé. „Útvar se nebude k dotazu vyjadřovat. NCOZ neposkytuje informace o jednotlivých právních krocích, které v jednotlivých kauzách činí,“ reagoval na dotaz ohledně důvodů zmrazení nemovitostí mluvčí protimafiánského útvaru Jaroslav Ibehej.

Nákupy nadhodnocených pozemků neznámými společnostmi v čele s bílými koňmi patřily mezi cesty, jimiž z kampeličky MSD mizely peníze, tvrdí obžaloba vůči bývalému vedení družstva.

To byl rovněž případ několika desítek firem nakupujících zemědělskou půdu, jejíž převod aktuálně zablokovala policie. Tyto společnosti v současnosti patří podnikateli Vítu Zaorálkovi. Ten byl v roce 2014 pravomocně odsouzen do vězení za tunelování jiných firem.

Ve stejném roce, kdy si Zaorálek se svými společníky vyslechl u Vrchního soudu v Olomouci rozsudky za tunelování, se jméno tohoto podnikatele začalo postupně objevovat ve statutárních orgánech desítek firem s nabranými úvěry od MSD. Za půjčené peníze kupovaly půdu a lesy. Půjčené peníze se již do záložny nevrátily.

Balík pohledávek vůči MSD prodal bývalý insolvenční správce kampeličky Ivo Hala za 1,4 miliardy korun společnosti AB – Credit finančníka Karla Pražáka. Ta je však krátce nato postoupila společnosti Glory Daze byznysmena Pavla Šimka. Ten v devadesátých letech působil ve skupině Motoinvest miliardáře Pavla Tykače.

Šimek z pozice zajištěného věřitele dal v roce 2017 insolvenčnímu správci Zaorálkových firem pokyn ke zpeněžení majetku tvořeného hlavně půdou, pastvinami a lesy. Dražby dvou obřích balíků organizovala dražební společnost Prokonzulta.

Vítězem obou dražeb se stala společnost Dooku Group. Vznikla přitom teprve v listopadu 2017. Tedy měsíc před první dražbou. Vyvolávací cena byla 53 milionů korun. Dooku Group pozemky nakonec vydražila za 82 milionů, vyplývá z údajů o veřejných dražbách.

Dražba druhého balíku polností se uskutečnila v letošním prvním pololetí. Organizátorem byla opět Prokonzulta, vítězem znovu Dooku Group. Katastr nemovitostí ukazuje, že se po dražbě již rozběhl proces zápisu nového majitele. V tu chvíli se ale do věci vložila policie. Po zásahu NCOZ katastrální úředníci návrh na vklad ze strany Dooku Group zamítli, vyplývá z katastru.

„Z pohledu dražebníka proběhlo vše normálně, kupní cena byla zaplacena,“ uvedl Jaroslav Hradil, předseda představenstva dražební firmy Prokonzulta.

První byznys

Jakožto ředitel a předseda správní rady Dooku Group je v obchodním rejstříku napsaný Jiří Kalčic z Mýta na Rokycansku. Podle dostupných údajů předtím nikdy ve statutárních orgánech žádných firem nepůsobil.

Deník E15 se snažil zjistit, za jakým účelem Kalčic pozemky koupil a jak akvizice financoval. „Musíte se obrátit na lidi, kteří jsou na to určení. O tyto věci se nestarám, mám tam na to lidi. Ať se zeptáte na cokoliv, budou na to odpovídat oni,“ řekl při telefonickém rozhovoru.

Po zaslání otázek na oficiální e-mail Dooku Group se však vrátily odpovědi podepsané samotným Kalčicem. Investice do půdy je podle něj bezrizikovou investicí, cena půdy navíc dlouhodobě roste. Získanou půdu hodlá dále pronajímat zemědělcům.

Vlastník neznámý

Komu patří akcie Dooku Group, není jasné. V obchodním rejstříku tyto informace chybějí. K Dooku Group má však podle zdrojů deníku E15 blízko společnost Fine Dream, jeden z největších privátních vlastníků zemědělské půdy v České republice. „Fine Dream je naše servisní společnost,“ potvrdila při telefonickém kontaktu nejmenovaná pracovnice Dooku Group.

Společnost Fine Dream řídí pravá ruka miliardáře Pavla Tykače Petr Nešetřil. Majitelem firmy je společnost Charlhold Yellow registrovaná na Kypru. Kyperské schránky nazvané Charlhold a doplněné anglickým názvem nějaké barvy vlastní v Česku řadu dalších aktiv.

Tykačův „přenesený zájem“

„Pavel Tykač k vámi jmenovaným společnostem žádný přímý vztah nemá. U některých z nich ale existuje jakýsi přenesený zájem na výsledcích hospodaření, kterých dosahují,“ uvedl již dříve Tykačův mluvčí Jan Chudomel.

Spojení společnosti Fine Dream s Pavlem Tykačem prostřednictvím Charlhold Yellow minulý rok řešil týdeník Euro. Tehdy miliardářův tiskový zástupce Tykačův vliv na Fine Dream nepopřel.

Po aktuálním dotazu na spojení Fine Dream s Dooku Group ale Chudomel odpověděl jednoznačně. „Pavel Tykač není majitelem ani beneficientem společnosti Charlhold Yellow Limited,“ sdělil mluvčí. Fine Dream ovšem sídlí v Praze-Holešovicích v budově, která patří společnosti Charlton. To je další firma v čele s blízkým spolupracovníkem Tykače Nešetřilem.