Poplatková válka přidusí pražské soudy

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Pražským obvodním soudům hrozí kolaps. V posledních dnech na ně prší tisíce žalob, v nichž se klienti bank domáhají vrácení poplatků za vedení úvěrových účtů. A bude hůř.

Iniciativy Poplatkyzpet. cz, Bankovnipoplatky. com a Jdeto.de, které shromáždily nespokojené klienty vypracovaly za ně žaloby, je nyní prostřednictvím firmy BSP Lawyer Partners postupně posílají na příslušné soudy. Do pár dní jich bude na soudních podatelnách ležet zhruba 35 tisíc.

„Neřešíme zrychlení projednávání žalob na poplatky, ale to, abychom zabránili kolapsu,“ varuje Michal Holub, místopředseda Obvodního soudu pro Prahu 5, kam míří žaloby na ČSOB a Hypoteční banku, které v obvodě sídlí. Problém budou mít i soudy v Praze 1, 4 a 8, kde jsou rovněž centrály velkých bank.

Speciální senát

U Obvodního soudu pro Prahu 1 proto připravují zřízení specializovaného senátu. „Dlouhodobě jsme však na 85 procentech personálního stavu,“ upozornila místopředsedkyně tohoto soudu Alena Novotná. Víc než jeden soudce se takto shromážděným žalobám stejně nebude věnovat, senát bude disponovat větším počtem administrativních pracovníků. To vše ale až v okamžiku, kdy na soud přijde opravdu kolem deseti tisíc očekávaných žalob proti v jeho obvodu sídlící Komerční bance.

Ani jednoho soudce nemůže na vyřizování těchto žalob vyčlenit Obvodní soud pro Prahu 8. „Nemáme žádnou rezervu, a to zejména za situace, kdy v posledních třech měsících začaly na soud dopadat měsíčně stovky žalob týkajících se pohledávek Dopravního podniku hlavního města Prahy,“ uvedla jeho soudkyně Michaela Janoušková.

Systém výrazně zpomalí

Zrychlení uvedené úvěrové agendy případným přidělením specializovaného soudce či soudců by podle Janouškové znamenalo přesun jeho dosavadních případů na jiné soudce, tedy zpomalení práce nad jinými spory.

O zřízení specializovaného senátu zatím neuvažuje ani Obvodní soud pro Prahu 4, kam dosud dorazilo zhruba 1800 žalob. Ať už soudy podle Michala Holuba vymyslí jakákoli řešení, jedno je jasné: vše se projeví v prodloužení všech řízení, tedy také například obchodních či jiných majetkových sporů, nebo dokonce i rozvodů a dalších pří dle zákona o rodině. Několikanásobné zvýšení počtu žalob v rejstříku centrální aplikace pro elektronický platební rozkaz navíc může celý systém zpomalit a zkomplikovat práci i ostatním soudům.

U 35 tisíc podaných žalob se však počitadlo patrně nezastaví. Iniciativám v první vlně vyjednávání s bankami projevilo důvěru přes 130 tisíc klientů. Nyní záleží na tom, kolik dalších lidí se rozhodne jít proti „své“ bance.

Vladimír Pikora: Bitva o poplatky má jen poražené