Poradcům Bruselu se nelíbí nízké výnosy a vysoké poplatky fondů

Budova Evropské komise

Budova Evropské komise Zdroj: CC BY 2.0: Sebastien Bertrand via Flickr

Evropské fondy nevydělávají drobným investorům ani zdaleka tolik peněz, kolik by mohly. Účtují si příliš vysoké poplatky, které nejsou závislé na výnosu z investic, a ohrožují tak bohatství dlouhodobých střadatelů. Tvrdí to poradní organizace pro přípravu evropské finanční legislativy, Financial Services User Group (FSUG). Doporučením poradců hájících práva spotřebitelů finančních služeb je přísnější regulace.

„Investiční fondy v unii nenabízejí investorům odpovídající hodnotu a vysoké poplatky neznamenají automaticky vyšší výnos,“ uvádí experti FSUG. Studie hodnotí mimo jiné výnosy akciových a dluhopisových fondů v EU během dekády mezi roky 2003 a 2012 a srovnává je s výkonem indexů na těchto trzích.

V případě akciových fondů dává studie fondovým manažerům za vinu, že v devíti z deseti let nedosáhli na výkon trhu. Průměrně střadatelům vydělali po započtení poplatků 4,4 procenta ročně, kdežto trh rostl pohledem akciového indexu STOXX Europe TMI rok co rok takřka o třetinu rychleji.

Jen o něco lepší byla podle FSUG situace v dluhopisových fondech. Jejich manažeři dokázali během dekády překonat trh ve třech letech a investorům vydělali v průměru tři procenta ročně, tedy skoro o čtvrtinu méně, než indikoval dluhopisový index Barclays Pan-European Aggregate TR. „Permanentně slabší výkonnost správců aktiv vytváří obrovské ztráty bohatství investorů v unii,“ uvádí studie.

„Evropská komise bere závěry FSUG velmi vážně,“ říká Vanessa Mocková, čerstvá mluvčí Komise pro finanční záležitosti, daně a cla. Na spadnutí jsou tak nová pravidla. „Doporučujeme zvýšit regulaci v oblasti prezentace historické výkonnosti fondů a propagace těchto produktů, stejně jako sjednocení fondových poplatků či posílení regulace v oblasti investičního poradenství,“ píše FSUG.

Čeští miliardáři: Rozhoduje čich na příležitosti