Poradíme vám: Jak na daňové přiznání řádek po řádku

Daňové přiznání (ilustrační foto)

Daňové přiznání (ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova, E15

Do 1. dubna musí většina plátců odevzdat finančnímu úřadu přiznání k dani z příjmu fyzických osob. Víte, jak správně vyplnit formuláře, jaké jsou termíny jejich odevzdání a za jakých okolností lze přiznání odložit?

Nejjednodušší cestou je tradičně vyplnění interaktivního formuláře, kam zadáte pouze vaše příjmy a výdaje. Formulář pak výši daně dopočítá sám. Jakou cestou podat přiznání elektronicky přes internet si přečtěte v článku Podání daňového přiznání pomocí internetu. Poradíme vám ale také, jak bez chyb vyplnit klasický tiskopis „Daňové přiznání k příjmu fyzických osob“, který si můžete stáhnout na stránkách BusinessInfo.cz.

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2013 jste povinni podat nejpozději do úterý 1. dubna 2014. Má-li poplatník povinný audit nebo mu přiznání (dále jen DAP) zpracovává daňový poradce, jehož služeb může využít každý plátce daně, prodlužuje se mu lhůta do úterý 1. července 2014. Do konce března ovšem musíte dodat na finanční úřad plnou moc, opravňující poradce k vyplnění vašeho přiznání. Více informací o tom, kdo je povinen DAP vyplnit a zaplatit daň, najdete v textu zákona.

Všímejte si změn

Výrazné novinky v daňových zákonech, které platí od 1.1. 2014, se v letošním daňovém přiznání neprojeví, protože vyplňujete formulář za zdaňovací období 2013. Před cestou na finanční úřad je ovšem potřeba si uvědomit, že drobné změny oproti loňskému roku nastávají. Úpravy v tiskopisech jsou minimální. Především jde o dva nové řádky na straně 2 „Přiznání k dani z příjmu fyzických osob“.

Prvním je řádek 43, který bude zajímat podnikatele, jež loni v červnu postihla velká voda. Ti totiž mají nárok na „prominutí úhrady daně z důvodu mimořádné události“. Druhým je řádek 59 – Solidární zvýšení daně. Solidární daň se ovšem týká pouze podnikatelů a zaměstnanců, kteří měli za rok 2013 hrubý příjem nad 1,24 milionu korun. Ti zaplatí nikoli patnáctiprocentní, ale dvaadvacetiprocentní daň.

Důchodci bez slevy

Změny se týkají rovněž pracujících důchodců, kteří začali pobírat penzi před 1. lednem 2013. Ti už letos nemohou uplatnit – na rozdíl od ostatních OSVČ - tradiční roční slevu ve výši 24 840 korun. Na třetí straně formuláře proto musejí hned na prvním řádku zaškrtnout, zda k 1. lednu 2013 pobírali starobní důchod. Pokud ano, nemají na slevu nárok. Podnikatel, který si chce letos odečíst náklady paušálem 40 procent, má na toto zvýhodnění nárok stejně jako v předchozích letech, pokud ovšem nejsou jeho roční příjmy vyšší než dva miliony korun.


Vyplňujete si přiznání sami? Jak na to?