Přední banky v Evropě a USA zrušily za dva roky přes 160 tisíc míst

Deutsche Bank (ilustrační foto)

Deutsche Bank (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Dva tucty největších bank v Evropě a Spojených státech zrušily v posledních dvou letech v rámci restrukturalizace a snižování nákladů přes 160 tisíc pracovních míst, tedy kolem 15 procent celkového počtu. Plyne to z údajů, které sestavila agentura Reuters. Analytici očekávají, že propouštění v bankách bude v zájmu posílení jejich ziskovosti pokračovat, a to zejména v Evropě, kde jsou banky stále nejméně ziskové na světě.

Banky si snižováním nákladů potřebují obnovit ziskovost, kterou podkopaly dopady finanční krize, zejména zpřísněná regulace. Finanční domy rovněž prodávají nebo uzavírají řady svých poboček a aktivit, aby vyhověly regulačním úřadům, které se obávají, že některé banky jsou příliš velké a složité.

„Šrouby zůstanou na poli zaměstnanosti utažené,“ řekl Reuters Aymen Saleh, který řídí londýnskou pobočku firmy Boston Consulting Group. „Několik bank se skutečně vážně pustilo do strukturálních změn výrazně tím snížilo náklady. Většina jich ale udělala jen některé taktické a snadné kroky,“ dodal.

Šrouby zůstanou na poli zaměstnanosti utažené

Loni se tempo rušení míst výrazně zpomalilo na 59 tisíc ze zhruba 102 tisíc míst eliminovaných v roce 2013. Největších 18 evropských bank zrušilo celkem 21500 příležitostí, což bylo 4,1 procenta jejich celkového počtu míst a méně než polovina škrtů roku 2013. Šestice předních bank v USA zrušila 37500 míst, tedy 7,3 procenta z celku, po eliminaci 45700 míst v předešlém roce.

Banky v západním světě zažily velkou vlnu zeštíhlování těsně po finanční krizi let 2007-09. Nová vlna přišla v roce 2013, kdy se propadaly výnosy z obchodování a ve světě se zpomalil hospodářský růst.

Nejvíce se škrtalo v USA, Británii nebo Itálii a Španělsku

Největší škrty loni podnikly banky v USA, Británii, Itálii a Španělsku. Jen britská Royal Bank of Scotland zrušila 10 tisíc míst a hodlá dál propouštět a rušit pobočky v zahraničí. Některé banky, například britské HSBC a Standard Chartered či francouzská BNP Paribas, už ale začaly po tvrdých škrtech roku 2013 znovu nabírat.

Nejvíce ve své restrukturalizaci v minulých dvou letech postoupily banky v USA, v eurozóně naopak stále těžce zaostávají. Studie Mezinárodního měnového fondu na základě zkoumání situace ve 300 bankách loni zjistila, že jen asi 30 procent bank v eurozóně má strukturu, která je schopna přinášet dlouhodobě odpovídající návratnost, zatímco v USA to platí pro 80 procent bank.

Analytici předpokládají, že další tlak na úspory a pracovní místa v bankách vyvine v příštích letech postupující přechod k digitalizaci. Podle analytiků Citigroup je digitalizací ohroženo 54 procent pracovních míst ve finančních službách.