Příspěvky do evropského fondu srážejí českým bankám zisky

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Bruselské plány na zamezení dalších bankovních krizí začínají negativně dopadat na výsledovky tuzemských bank. Nejvíce novou regulací trpí největší banky, protože jejich příspěvky do nového Jednotného fondu pro řešení problémů bank (Single Resolution Fund) budou největší.

Velká česká trojka – ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka – vydělala za první pololetí o 380 milionů méně, rovných 21 miliard korun. Všechny tři podniky ukazují na viníka: povinné odvody do SRF alias rezolučního fondu.

Jediná Komerční banka meziročně vydělala z velké trojky více, a to o 200 milionů. I ona ale uvedla, že bez nového povinného odvodu by na tom byla ještě lépe. Tři největší banky si na odvody již nachystaly 1,17 miliardy korun. Účet ale ještě není konečný.

Komerční banka podle Jiřího Šperla, výkonného ředitele pro Strategii a finance, na příspěvek do fondu vyčlenila 409 milionů korun. „Pokles čistého zisku je negativně ovlivněn zaúčtováním rezervy na odhad ročního povinného příspěvku do rezolučního fondu za rok 2015 ve výši 444 milionů korun,“ uvedla Česká spořitelna. „V prvním pololetí 2015 jsme blokovali 315 milionů korun jako příspěvek do rezolučního fondu, což je sedmdesát procent očekávaného příspěvku,“ uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Příprava na příští rok

Do fondu začnou banky přispívat až v příštím roce, ale už letos si potřebné částky dávají stranou – proto se to také projevilo na pololetních výsledcích. Tuzemské banky by měly do fondu přispívat dvěma až třemi miliardami korun ročně. Vláda, která o tom rozhodla teprve na začátku léta, by od českých bank ráda do deseti let vybrala 25 miliard korun.

Pokles zisků velkých bank překvapil analytiky, neboť bankovní sektor jako celek zažil úspěšné první pololetí. Všechny banky vydělaly celkem 36,9 miliardy korun. To je druhý nejlepší výsledek v historii.