První padlý kyperské krize: šéf Bank of Cyprus odstoupil

Studentský protest v Nikósii

Studentský protest v Nikósii Zdroj: profimedia.cz

Záchrana Kypru má první personální oběť. Šéf Bank of Cyprus Andreas Artemi odstoupil na protest proti restrukturalizaci největší kyperské banky, kterou čeká sloučení s konkurenční Laiki. Artemi tento krok označil za záměrnou likvidaci banky.

Artemi ve svém rezignačním dopisu píše, že kyperská centrální banka do vedení Bank of Cyprus dosadila státního administrátora, aniž by o tom dala vědět vedení finančního ústavu, uvedla místní rozhlasová stanice RIK. Artemi také tvrdí, že státní banka má už od ledna hotový plán restrukturalizace Bank of Cyprus, který ale dosud držela v tajnosti.

Podle zdrojů agentury DPA Artemisovi vadí také plánované zdanění bankovních vkladů vyšších než 100 tisíc eur. Kyperský ministr financí Michalis Sarris připustil, že někteří klienti by mohli přijít až o 40 procent svých vkladů.

V rámci restrukturalizace kyperského bankovnictví dojde k připojení banky Laiki k Bank of Cyprus, sloučená instituce by se měla opět otevřít ve čtvrtek. Zatím zůstávají zavřené i ostatní banky v zemi, aby se předešlo hromadnému vybírání vkladů a masivnímu odlivu peněz ze země. Ostatní kyperské banky otevřou ve čtvrtek, ačkoli dosud se mluvilo o dnešku. Centrální banka tak chce zajistit „plynulé fungování celého bankovního systému“.

Předpokládá se, že zavření banky Laiki a zabavení nepojištěných vkladů Kypru vynese 4,2 miliardy eur. Podle dohody s Evropskou unií a mezinárodním měnovým fondem musí země na vlastní záchranu získat neméně 5,8 miliardy eur.

Kyperské banky drží vklady ve výši 68 miliard eur, na nepojištěných účtech je uloženo 38 miliard eur. Kypr má přitom jen 860 tisíc obyvatel. Mezi zahraničními klienty bank vedou Rusové.

V ulicích hlavního města dnes proběhl první protest po schválení mezinárodního záchranného plánu. Před budovou parlamentu v hlavním městě Nikósii se sešlo asi tři tisíce studentů.

Ilona Švihlíková: Kypr jako průzkum bojem