Rakouské banky se prý trápí kvůli výši kapitálu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Erste Group

Expanze tří velkých rakouských bank, Raiffeisen Bank International (RBI), Erste Bank a Bank Austria, která je nyní součástí italské UniCredit, do střední a východní Evropy byla v posledních 25 letech jedním z reálných úspěchů Rakouska. Po globální finanční krizi má však kyselou příchuť.

I když všechny tři banky vyšly z krize lépe než většina ostatních, všemi otřásly následné regionální šoky, ke kterým se přidal ještě konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem, píše na svých stránkách list Financial Times. Odpisy majetku bank v regionu zdůraznily, jak velkorysé byly částky zaplacené za akvizice, zvláště koupě Erste v Rumunsku. Růst objemu špatných úvěrů pak ukazuje na rizika, jaké mělo rozšíření nabídky úvěrů v cizích měnách pro zákazníky mimo Rakousko.

Problémy Erste a RBI pak přinesly otázky o tom, zda měly tyto banky dostatečné řídicí schopnosti, aby zvládly tak rozmanité portfolio svých operací takovým tempem expanze, a proč to nebylo doprovázeno zvyšováním základního kapitálu.

Erste i RBI, částečně na popud rakouského úřadu pro dohled nad finančním trhem FMA a centrální banky, začaly podnikat kroky k řešení svých problémů. Mimo jiné snížily objem úvěrů, zvláště úvěrů v cizích měnách, a zvýšily rezervy na špatné úvěry. Učinily rovněž kroky k tomu, aby lokální operace byly schopné samofinancování. Poměr úvěrů k vkladům se tak podařilo snížit ze 130 procent pod 100 procent, uvedl výkonný ředitel FMA Klaus Kumpfmüller.

Geopolitické riziko

Banky i regulátoři se nyní shodují, že hlavní riziko nyní nemohou banky příliš ovlivnit. „Mnohem větším rizikem je geopolitické riziko,“ řekl FT viceguvernér rakouské centrální banky Andreas Ittner. To dělá starosti hlavně RBI, která působí na Ukrajině i v Rusku.

RBI a Erste jsou závislé na zisku v určitých zemích, kterým pokrývají své ztráty z dalších oblastí. V případě Erste je to Česká republika a v případě RBI Rusko. Situace není příliš příznivá ani na jejich domácích trzích, kde jejich výkon zaostává kvůli nízkým úrokovým sazbám a slabému růstu úvěrů. Erste i RBI loni hospodařily se ztrátou.

Regulátoři trvají na tom, aby obě velké banky posílily svůj kapitál, a byly tak schopné odolat budoucím šokům. Obě banky sice v posledních pár letech navýšily svůj kapitál, podle analytiků i regulátorů je jejich ukazatel kapitálové přiměřenost tier 1, tedy poměr základního jmění k rizikově váženým aktivům, stále nízký, u RBI je 9,9 procenta a u Erste 10,6 procenta.

Nižší rating

A propast ve výši tohoto ukazatele v poměru k velkým mezinárodním bankám se podle analytiků dále zhorší. Agentura Fitch proto zhoršila v květnu oběma bankám rating.

Obě banky se obávají přísnějších požadavků na kapitál, protože by to mohlo mít dopad na jejich budoucí zisk. Zatím tak vylučují další navýšení základního jmění, ale posílení majetku z nerozděleného zisku v době, kdy je zisk slabý, rostou rezervy na ztrátové úvěry a některé země zavádějí zvláštní bankovní daně, bude obtížné.

RBI proto zatím nabídla k prodeji své dceřiné firmy v Polsku a ve Slovinsku a internetovou banku Zuno a omezuje aktivity v Maďarsku, na Ukrajině a v Rusku. Erste pro letošní a příští rok vyloučila další akvizice.