Řecký pád pokračuje, ale pomaleji

Lékárna v řecké Soluni během jedné z letošních stávek

Lékárna v řecké Soluni během jedné z letošních stávek Zdroj: profimedia.cz

Pokles řecké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalil a byl méně výrazný, než čekali analytici. Hrubý domácí produkt za duben až červen klesl meziročně o 4,6 procenta po snížení o 5,6 v prvních třech měsících letošního roku.

Řecko je nyní šestým rokem v recesi a oživení ekonomiky brání hlavně úsporná opatření naordinovaná mezinárodními věřiteli.
Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru pokles ekonomiky o pět procent. Za prvních šest měsíců letošního roku se HDP snížil o 5,1 procenta.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Úvěr v objemu 110 miliard eur (zhruba 2,8 bilionu korun) však problémy země nevyřešil a Řecko muselo dostat druhý záchranný balík ve výši 130 miliard eur.

Výměnou za mezinárodní finanční pomoc Řecko od té doby zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což sráží ekonomiku a vyvolává protesty obyvatel. Pro letošní rok vláda odhaduje pokles HDP na 4,5 procenta, zatímco EU a MMF očekávají oslabení ekonomiky o 4,2 procenta. V loňském roce řecký HDP klesl o 6,4 procenta.