Rozjede pošta vlastní banku? Podnik zvažuje žádost o licenci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Česká pošta zvažuje, že požádá o vlastní licenci k poskytování bankovních služeb. V roce 2017 jí vyprší partnerská smlouva s ČSOB. Uvedl to předseda dozorčí rady Jan Mareš. Podle něj je to zatím pouze úvaha, kterou bude podnik analyzovat. Podotkl, že v jiných zemích je poskytování bankovních služeb přímo poštovním operátorem běžné. Spolupráce s ČSOB přináší poště 1,5 miliardy korun ročně.

„Myslím si, že varianta, že by pošta měla vlastní bankovní licenci, je určitě důležitý bod ke zvážení,“ uvedl Mareš. Podle něj má na to pošta tři roky. „Je to něco, co může mít pro tak malou zemi, jako je ČR, zásadní makroekonomické dopady,“ dodal. V Česku působí 45 bank a poboček zahraničních bank.

Například na Slovensku tamní pošta již před dvěma roky vytvořila společný podnik s Poštovou bankou, který bankovní služby v prostorách tamních pošt nabízí. Pošta si v podniku zachovala majoritní podíl 60 procent.

Platby kartou už od příštího roku?

Zřejmě již od příštího roku by podle ministra vnitra Milana Chovance také mohlo být možné na poštách platit kartou. V současnosti podle něj pošta pro to připravuje výběrové řízení. O karetních platbách na poštách se hovoří již několik let. Upravit by se měla i otevírací doba na poštách, aby lépe vyhovovala zákazníkům.

S rozvojem finančních služeb počítá strategie rozvoje České pošty do roku 2017, kterou dnes představil nový generální ředitel Martin Elkán. Pošta chce také zlepšit služby v oblasti listovních zásilek, modernizovat poskytování balíkových služeb a rozšířit nabídku v oblasti distribučních služeb. Podnik má také ambici stát se centrální nákupní organizací státu a jeho výhradním logistickým partnerem po celém Česku.

Podle Chovance není v zájmu státu rušení poboček, a stát proto bude muset za udržení současného rozsahu sítě zaplatit. Kvůli tomu chystá změnu zákona. Podobně stát provoz ztrátových poboček financuje například na Slovensku, ve Francii nebo v Itálii. „Není to žádné novum, že si pošta platí veřejnou službu. Bojíme se toho, že by pošta nebyla schopná udržet pobočkovou síť hlavně ve venkovských oblastech,“ dodal.

Zastavení transformace na a.s.

Ministerstvo rovněž rozhodlo o zastavení tři roky běžící transformace státního podniku na akciovou společnost. Podle Chovance to umožní poště nakládat s majetkem včetně prodeje zbytného majetku, což by mohlo přinést vyšší investice do modernizace pošt.

Česká pošta provozuje přes 3200 poboček, minimální rozsah pobočkové sítě je podle podmínek ČTÚ 2100 pošt. Firma zaměstnává kolem 32 tisíc lidí. Loni vykázala tržby 19,7 miliardy korun a zisk 305 milionů korun.

Poštovní odbory by měly v brzké době začít vyjednávat o nové kolektivní smlouvě na příští rok. Podle ministra není velký prostor na zvyšování platů do doby, než se pošta ekonomicky zlepší. „Já bych byl rád, kdybychom pošťáky a pošťačky nezatěžovali různými zbytečnostmi, jako je zjišťování cen benzinu nebo prodej různých plyšových věcí, ale zaměřit se na to, co bude poště generovat daleko větší zisk. Ať je to třeba kooperace s prodejci energií. Pošta má obrovskou výhodu ve své pobočkové síti a může se stát například klientským centrem mnoha firem,“ dodal ministr.