Ruská centrální banka vzdala obranu rublu. Měna zůstala napospas trhu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Steve Fan via Flickr

Ruští centrální bankéři přiznali, že bitva o rubl je marná, a v souboji se soukromým kapitálem složili zbraně. Místo neomezené podpory rublu, která doposud stála Moskvu vydatnou porci z jejích dolarových zásob, hodlá Bank of Russia propříště ovlivňovat ruskou měnu pouze kosmeticky. Na obranu rublu budou bankéři moci denně vydat maximálně 350 milionů dolarů. Z pohledu finančních trhů jde o drobné. Během října totiž banka na obranu rublu utrácela denně i pětinásobek této částky.

Měna se stala fakticky neřízenou střelou a výsledkem je suverénně nejslabší rubl v historii na hranici 45 rublů za dolar.
Bank of Russia tak ukončila zoufalou snahu zvrátit volný pád rublu. Jen za říjen ve prospěch měny vydala na třicet miliard dolarů, a utratila tak téměř sedm procent dolarových zásob země. Úspěch se ale nedostavil, naopak.

V témže měsíci měna propadla vůči dolaru skoro o deset procent a od počátku roku se hodnota měny smrskla bezmála o třetinu. Poté, co centrální bankéři nad jeho podporou zlomili hůl, nestojí pádu rublu do ještě větších hlubin prakticky nic v cestě.

„Opatření výrazně zvýší pohyblivost rublu, jeho kurz bude propříště určen především tržními faktory,“ uvedla Bank of Russia v tiskové zprávě a rezignovala tak na svou dřívější ambici dostat měnu pod kontrolu. „Centrální banka umožnila rublu prakticky zcela volný pohyb. Jediným faktorem, který by v současnosti dokázal obrátit kurz ruské měny, by byl prudký obrat v cenách ropy,“ uvádí analytik moskevské ING Pavel Demeščik pro list The Moscow Times.

Ruská centrální banka ve snaze zastavit oslabování rublu sáhla v říjnu vedle devizových intervencí i k masivnímu zvýšení úrokových sazeb. V závěru října nastavila klíčový úrok na nečekaně vysokých 9,5 procenta. Kýžený efekt však vydržel jen den. Během dvou následujících dní se kurz ruské měny dostal ještě níže, než byl před zásahem banky.