Rusko dokončuje svůj systém platebních karet, zřídí i ratingovou agenturu

Rusko chce začít v prosinci vydávat vlastní platební karty, celkem jich centrální banka plánuje v roce 2016 rozdat 30 milionů. Podle prezidenta Vladimira Putina „není normální, aby 90 procent platebních karet v zemi bylo od firem MasterCard či Visa“. Jeho země po vyhlášení sankcí usiluje o větší nezávislost na západní finanční infrastruktuře, dalším krokem k jejímu dosažení má být i zřízení ruské ratingové agentury, která dle slov šéfky centrální banky Elviry Nabiullinaové začne fungovat za rok.

Nabiullinová rovněž upřesnila, že do prosincového pilotního uvedení nových karet s názvem Mir (Svět) na trh se zapojí dvacet bank. „V Rusku budou karty Mir spadat pod Národní systém platebních karet, v zahraničí ale budou fungovat úplně stejně jako karty MasterCard, American Express a další. Lidé tak nemusí mít obavy při cestách do zahraničí nebo z nákupů z ciziny,“ dodala Nabiullinová podle serveru RT po jednání s prezidentem Putinem.

Mir se však snaží prorazit na přesyceném trhu, v samotném Rusku již koluje celkem 230 milionů platebních karet, tedy zhruba o 90 milionů více, než je počet obyvatel.

Přečtěte si:

Vladimir Komlev, ředitel Národního systému platebních karet, ale počítá s tím, že do roku 2018 získá Mir až 60 procent tržního podílu.

V březnu loňského roku klienti některých ruských bank, které se ocitli na sankčním seznamu EU, zjistili, že jejich karty nefungují, jelikož Visa a MasterCard přestaly s danými finančními ústavy spolupracovat. Rusko se následně vydalo vlastní cestou a zavedlo zmíněný Národní systém platebních karet pod kontrolu centrální banky.

Moskva si dává pozor na velkou trojku

K větší nezávislosti na západních finančních institucích se navíc Moskva snaží dopracovat také zřízením ruské ratingové agentury. Její počáteční kapitál by se měl pohybovat kolem padesáti milionů dolarů (1,2 miliardy korun). Poskytnout jej mají nejprve domácí investoři a časem i ti zahraniční, centrální banka se na projektu nehodlá finančně účastnit. Podíl jednotlivých subjektů ale kvůli obavám z vlivu na chod instituce nemá přesáhnout pět procent.

Agenturu bude řídit Jekatěrina Trofimovová, viceprezidentka státní Gazprombanky. První ratingová hodnocení lze podle guvernérky centrální banky očekávat za rok.

Ruský bankovní sektor iniciativy státu vítá. Jak zavedení nových platebních karet, tak zřízení ratingové agentury považuje analytik státní banky VEB Vladimir Andrianov za kroky, které mají obnovit náklonnost investorů a také důvěru Rusů v bankovní systém jejich země.

„Existují desítky ratingových agentur, přitom takzvaná velká trojka (Moody's, Fitch a Standard & Poor's) má tržní podíl ve výši 96 procent. Často navíc slouží jako nástroj finanční politiky Spojených států,“ uvedl Andrianov pro zpravodajskou agenturu TASS. Podobná slova o zaujatosti vůči Rusku zaznívala z Moskvy také v únoru, když Moody's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti země do spekulativního pásma.