Rusko míří poprvé od Krymu na západní trhy, nabídne dolarové bondy

Dolar, ilustrační foto

Dolar, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Rusko jde poprvé od anexe Krymu se svou kůží na západní trhy. Investorům z řad velkých hráčů plánuje Moskva nabídnout své dluhopisy za několik miliard dolarů. Rusko tak hodlá využít podstatně nižších úrokových sazeb na vyspělých trzích, ale i sílících sázek na brzké ukončení hospodářských sankcí vůči své ekonomice. Západní investoři totiž nakupují ruské dolarové bondy se stále větším apetitem.

Zatímco během poslední obdobné transakce před třemi lety chtěli investoři za desetiletou půjčku Moskvě v tvrdé měně roční úrok kolem pěti procent, nyní žádají o desetinu méně. „Vzhledem k výnosovému marasmu si dluhopis oceněný výnosem kolem 4,5 procenta umístění jistě najde,“ soudí analytik Consequ Martin Lobotka.

Moskva naposledy předhodila vyspělým trhům své dolarové dluhopisy v roce 2013. Tehdejší emise vynesla sedm miliard dolarů, nyní se Rusko podle svého ministerstva financí obrátilo na 25 západních investičních bank s předběžnou nabídkou papírů v objemu kolem tří miliard. Oproti financování v domácí měně Moskva výrazně ušetří, desetiletý dluhopis vydaný v rublu totiž vládu ročně vyjde dvakrát dráže.

Nabídkou dluhopisů v objemu kolem 3 miliard dolarů Rusko otestuje náladu na západních trzích.

„Podstatné pro úspěch emise bude to, jak se Západ vyrovná se sankcemi. Ty se sice netýkají vlády, ale vzhledem k jejím vazbám na sankcemi dotčené instituce je možné, že se alespoň část těchto peněz může dostat právě do těchto rukou. Pokud Evropská unie spolu s USA vyvinou neformální tlak na finanční instituce, může být poptávka ze Západu nízká,“ dodává Lobotka.

Rusko se potýká se sankcemi od roku 2014, v souvislosti s nimi se zhoršilo hospodaření řady ruských firem v čele s bankami. Cenový kolaps komoditního trhu navíc prudce ubral z příjmů státního rozpočtu, Moskva tak v poslední době hledá čerstvé příjmy. Součástí je vedle cizích zdrojů i privatizační plán počítající s prodejem podílů v klíčových státních firmách.