Rusové dokázali z Kypru zachránit miliardy eur. Těsně před kolapsem

Prázdná pobočka Bank of Cyprus

Prázdná pobočka Bank of Cyprus Zdroj: CTK/AP

Během runu na kyperské banky ukázali Rusové a další Východoevropané ostré lokty. Když středomořský ostrov v březnu zamířil k finančnímu krachu, mezi firmami, které převáděly do bezpečí velké sumy ze dvou největších kyperských bank, převažovaly právě ty z bývalého Sovětského svazu.

Za dva týdny z Kypru velké firmy odvedly 3,6 miliardy eur, vyplývá z dokumentů, které má k dispozici agentura Reuters. Mnohé z nich přitom sídlí na Kypru pouze na papíře, jejich majitelé se více než v Nikósii cítí doma v Moskvě či Kyjevu.

Podle dokumentů, které v dubnu předaly Bank of Cyprus a Laiki Bank kyperským zákonodárcům, proběhlo na začátku března 5323 bankovních převodů, jejichž hodnota převyšovala 100 tisíc eur. Kypr následně 16. března zavřel své banky a v rámci dohody o mezinárodní pomoci zmrazil bankovní vklady, jejichž hodnota přesahuje tuto sumu.

Z Kypru do daňových rájů

Reuters analyzovala transakce 129 firem, kterým se podařilo z Kypru včas převést více než pět milionů eur. U 95 z nich se podařilo vypátrat skutečného vlastníka, z toho 34 podniků patří Rusům, pět Ukrajincům a dva Kazachům. Stopy dalších firem končí v daňových rájích, jak jsou Kajmanské ostrovy, Britské Panenské ostrovy či Holandské Antily. Kypřané stáli jen za několika společnostmi.

Odliv vkladů z kyperských bank si vynutil zásah Evropské centrální banky, která musela kyperským bankám v nouzi poskytnout hotovost. ECB tak v konečném důsledku zaplatila za bankovní klienty, kteří z Kypru odvedli své peníze předtím, než mohli být donuceni, aby přispěli na záchranu ostrova.

Ruský miliardář: z kypru utekli všichni velcí hráči

Jedna z největších transakcí proběhla pod jménem společnosti UCP Industrial Holdings, která z Bank of Cyprus v březnu převedla 80,2 milionu eur. Firma je součástí ruské investiční společnosti United Capital Partners, vedené Iljou Šerbovičem, bývalým investičním šéfem Deutsche Bank Russia a členem správní rady ruského ropného gigantu Rosněfť.

Šerbovich, který nedávno získal podíl v ruské sociální síti VKontakte, se netají tím, že jeho společnosti mají účty i na Kypru. „Kdokoli, kdo skutečně působí na finančních trzích, nemohl v kyperských bankách nechat žádnou větší částku. Důvod je velmi prostý. Podívejte se na akcie Bank of Cyprus. Spadly k nule mnoho měsíců předtím, než došlo ke kolapsu,“ řekl.

Nejen východní Evropa

Východoevropané ale nebyli jediní, kdo z daňového ráje převedli velké sumy. Bankovní dokumenty odhalily i převody známých společností, jako je v Británii registrovaný investiční fond Apax Partners. Jeho pobočka na Mauriciu z Bank of Cyprus převedla 68,8 milionu eur.

Stopa dalšího převodu končí u britského farmáře, který si kdysi registroval firmu nazvanou Rangeley Services Limited. Když byl dotázán, za má něco společného se stejnojmennou společností, která z kyperské banky převedla 9,3 milionu eur, odpověděl: „Ne… Přál bych si, abych měl.“

Kypr díky své daňové politice dokázal nashromáždit vklady, jejichž hodnota se během let vyšplhala až na 72 miliard eur. To je více než čtyřnásobek hrubého domácího produktu ostrova, který má jen 1,1 milionu obyvatel.

Libor Dvořák: Ruské peníze se do Ruska jen tak nevrátí